Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 10. szám

November is az érdekesnek ígérkező szakmai rendezvények hónapja. Csak néhány ezek közül, amelyekről októberi számunkban olvashatnak: a környezettudatos épületgépészet trendjeit és innovációit bemutató konferencia kerül sorra 4-én, majd a rákövetkező nap tartják a REHAU Szakmai Napot a Groupama Arénában. 10-11-én Siófokon rendezik meg a 47. Nemzetközi Gázkonferenciát. Lapunk ez utóbbi rendezvényre kiemelten készült: októberi számunk a földgáznak a világban elfoglalt helyét bemutató írással kezdődik. Ezt követi a biogázok jellemzőit bemutató cikk, amelynek szerzője azt vizsgálja, hogy milyen hatással lesz a biogáz termelőkre az egységes európai gázminőségi szabvány bevezetése? Ez a szabvány szigorú követelményeket állít majd a biogáz termelők elé. Harmadik cikkünk szerzői, a Miskolci Egyetem Gázmérnöki Intézeti Tanszékének a tanárai azt mutatják be, hogy miként alakult ki és fejlődött a hazai gázipari mérnökképzés. Bemutatják az oktatott tananyag legfontosabb ismeretanyagait, a szakmérnök képzés felépítését, a tanszék kutatási tevékenységét és a laboratóriumi hátteret. A Pozsonyi Szlovák Egyetem munkatársai azt mutatják be, hogy milyen problémákat okoznak a szabálytalanul elhelyezett és üzemelő gázkészülékek és szemléltetik azokat a szabályokat, amelyek meghatározzák a gázfogyasztó készülékek elhelyezését Szlovákiában.

Szorosan kapcsolódik a tüzelőberendezésekhez az égéstermék-elvezetés kialakítása, amellyel kapcsolatban hazánkban is rengeteg probléma adódik. Néhány jó példáról olvashatnak ebben a számban: egy társasház kéményrendszeréről, amely hosszú távon biztonságos megoldást nyújt a kondenzációs gázkészülékek égéstermékének az elvezetésére, egy hazai fejlesztésről, amely családi házak hagyományos gravitációs égéstermék-elvezetésére alkalmas, másik változata pedig kondenzációs gázkészülékekhez alkalmazható.

Olvashatnak a 7/2006. számú TNM rendelet módosításaként most megjelent rendeletről és a szerző ezzel kapcsolatos észrevételeiről. A közel nulla energiaigényű épületek kialakításában nagy szerepet kapnak a megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezések. Ebben a számban is olvashatnak ilyen megoldásokról, amelyek nagyon kifejlett vezérléssel képesek a megújuló energiaforrások felhasználására. Az egyik bemutatott megoldás a hőszivattyú és a kondenzációs gázkazán elvére támaszkodva ideális megoldást jelent a hagyományos gázkazánok kiváltásához. Emellett természetesen a korszerű épületautomatika is sokat tehet az energiafelhasználás csökkentése érdekében.

A fentieken túlmenően olvashatnak automatizált, hővisszanyerős szellőztetési megoldásokról, fejlesztési eredményekről és azok elismeréséről, de egy tornaterem akusztikai célú felújításáról is, e célra kitűnően alkalmas szigetelőanyagok alkalmazásával. A Körös Campus Alapítvány támogatását elnyert fiatal szerzőnk a túlméretezett berendezések hatását vizsgálja a fűtési rendszerek viselkedésére.

Ebben a számban a távol-keleti felsőfokú épületgépészeti oktatást mutatjuk be, amely számos tanulsággal szolgál. A tanulságos életpályák sorozatunkban prof. emeritus Barótfi István gondolatait olvashatják.

E számunkban is felhívjuk a figyelmet a november 26-27-én sorra kerülő Magyar Épületgépészek Napjára, amelynek programját is megtalálják a lapszámban.