Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 10. szám

Hozzászólások

Az épületgépészet felsőfokú oktatása a Távol-Keleten

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Magyar Zoltán PhD - Baráth Géza

Az épületgépészet felsőfokú oktatása a Távol-Keleten

Dr. Magyar Zoltán PhD


Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

Baráth Géza


Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

A Távol-Keleten lévő egyetemeken magas színvonalú épületgépészeti oktatás folyik. Ezek közül érdemes kiemelni a kínai egyetemeket, különösen Hong Kong Polytechnic University-t (HKPU), valamint Dél-Kelet Ázsiában a szingapúri National University of Singapore-t (NUS). Az egyetemeken az oktatáson kívül széleskörű kutatás is folyik. Mindkét egyetem rendkívül szerteágazó nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, folyamatosan oktatnak vendégprofesszorok Európából és Amerikából. A Távol-Keleten folyó épületgépész felsőfokú oktatások közül részletesen a Hong Kong Polytechnik University-n folyó képzést mutatjuk be.

Épületgépészeti oktatás a Hong Kong Polytechnic University-n (HKPU)

Az Épületgépészeti Tanszék által meghirdetett képzések igen sokszínűek. Az alapképzésnél mindenki BEng diplomát kap. Ez a képzés elnevezésében hasonló a nálunk ismert épületgépész képzéshez, bár az épületgépészetet sokkal tágabban értelmezik, ide tartozik a környezettechnika és az épülethez kötődő minden villamos rendszer is. A képzés 4 éves, ez alatt 124 kreditet kell teljesíteni. A hallgatók az első két évben alapozó tárgyakat, így a belső épített környezet alapjait, matematikát, hőtant és áramlástant tanulnak. A második két évben az épületgépészeten belül hőtermelő berendezéseket, légkondicionálást, épületautomatikát, vízellátást, gázellátást, az épületgépészet alapjain belül pedig rendszerszemléletet tanítanak, de megjelenik az oktatásban a tűzvédelem, a villamos berendezések, az építészeti ismeretek, az épített környezet, az épület üzemeltetése, az integrált tervezői megközelítés és a numerikus szimuláció is. A különböző szinten oktatott tárgyakat az 1. táblázat mutatja be.

1. táblázat. Az épületgépész alapképzésen oktatott tárgyak felsorolása

 

A BEng épületgépészeti képzésen végzett diákok számos területen tudnak elhelyezkedni, ilyen a tervezés, a tanácsadás, az épületüzemeltetés és karbantartás, valamint a létesítménygazdálkodás. A diákok felé elvárás, hogy tanulmányaik során legalább egy félévet külföldön töltsenek. A diákok elsősorban európai, vagy az Egyesült Államokban található egyetemeken töltik ezt a félévet.

Az MSc képzés a megszerzett alapképzés (BEng) kiszélesítésére irányul, bővíti a látókört. A posztgraduális képzésnél az MEng kutatói diploma, amely a PhD képzésen történő részvétel előfeltétele. Az MSc egyetemi szintű diploma, amely a műszaki, a gyakorlati élet számára képez okleveles mérnököket. Az MSc szakok nappali és levelező formában is elvégezhetők. Az Épületgépészeti Tanszéken elérhető képzéseket a következő oldalon látható 2. táblázatban foglaltuk össze.

2. táblázat. Az Épületgépészeti Tanszéken elérhető képzések

 

További részletek lapunk 2015/10-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!