Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 10. szám

Hozzászólások

A társasház is megérdemel egy jó kéményt!

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Kocsis Csaba

A társasház is megérdemel egy jó kéményt!

Kocsis Csaba

kémény termékmenedzser
Leier Hungária Kft.

Örömmel tapasztaljuk, hogy az építőipar kezd magára találni. Örömteli mindannyiunk számára, hiszen ha az építőipar húzó ágazat lesz, az a gazdaság minden területére kihat, abból a gépészet is profitál! Városainkban egyre-másra épülnek a megnövekedett lakásigényeket kielégíteni kívánó társasházak. Különböző igényekhez, különböző méretekben, különböző készültségi fokkal és minőségben. Ami mindannyiban közös, hogy az épületek fűthetőségéről gondoskodni kell! 

Társasház esetében a fűtés megtervezéséhez elengedhetetlen a gépész segítség igénybevétele! Ez rendszerint azt jelenti, hogy a lakásokba zárt égésterű gázkészüléket terveznek, ami biztosítja a meleget, esetleg a meleg vizet is. A kérdés csak a márka kiválasztása, ez különösebb kihívás elé nem állítja a felkészült gépészt, amihez viszont már kell „némi” gyakorlat, az a gázkészülékek égéstermék-elvezetésének a kiválasztása, megtervezése, mert egy rossz döntéssel örökre megkeseríthető a lakástulajdonosok élete! Vigyázzunk tehát, hogyan döntünk!

Megvizsgáltunk, hogy egy konkrét társasház esetében milyen folyamatok vezettek a megfelelő kéményválasztáshoz.

Egy győri beruházó cégnél, az Archi-Land Kft-nél vetődött fel 2013-ban a gondolat, hogy a Tarcsay u. 22. szám alatt egy új társasház épüljön. A tervezéssel az Archi-Bald Mérnöki Irodát bízták meg. Mindkét cég vezetője Pőcze Bálint, aki 1992-ben alapította a tervező cégét. Üzletpolitikájának meghatározó eleme, amit megalakulásuk óta vall, hogy a „Visszatérő megbízó” a munkájuk fokmérője.

Az épület fűtésének megtervezése során több lehetőséget megvizsgáltak, legfontosabb szempontok voltak:
a lakástulajdonosok számára 
    • biztonságos,
    • garanciákkal rendelkező,
    • költségtakarékos megoldást kínáljanak,
    • figyelembe véve a közeljövő szabályváltozásait.

A megfelelő választás a kondenzációs gázkészülékek alkalmazása lett, lakásonként egyedi kazánokkal. A márka választásánál fontos volt a teljesítmény-tartomány – Q = 18 – 22 kW közötti legyen –, a készülékek minél kisebb helyet foglaljanak el, alacsony legyen a gázfogyasztása és persze az ár/érték arány. A típusokat tekintve 3 gyártó: Vaillant, Buderus és Saunier Duval készülékei közül esett a választás az utóbbira: Thema Condens F25, Q = 19,6 kW, a gázfogyasztás: 1,96 m3/h.

Az égéstermék-elvezetés tervezésének szempontjai hasonlóak voltak:
    • biztonságos legyen,
    • megfelelő garanciákkal rendelkezzen,
    • hosszú távú megoldást kínáljon,
    • megfeleljen az európai szabványoknak,
      szabályoknak,
    • illeszkedjen az épület építési anyagainak
      kiválasztásához!

A szempontoknak legjobban megfelelő megoldás a kerámia béléscsöves, köpenyelemes kéményrendszer!

Az épület látványterve

 

A kivitelezést az Archi-Land Kft. végezte. Az épület anyagainak megválasztása során végig szem előtt tartották, hogy olyan termékeket válasszanak, amelyeknek jó a márkaneve, tartósak és megbízhatók. A kémény tekintetében fontos volt, hogy kis helyen elférjen, s oldja meg az egymás felett elhelyezkedő lakások beköthetőségét egy kürtőbe.

Két kémény épült, a K1 jelű 4 db – szintenként 1-1 db –, a K2 jelű 5 db, szintenként 1-1 db gázkazán csatlakozással. A kéményhossz 21,80 m, a hatásos magasság: 7,35 m. Elvárás volt, hogy olyan megoldás alkalmazására kerüljön sor, amelyik jól bevált rendszermegoldást nyújt, garanciális kérdések tekintetében rendezett termék és hosszú élettartamot garantál! Tartózkodni kívántak a „barkács-megoldások” alkalmazásától. Elvárás volt az is, hogy a tervezettel legalább azonos műszaki megoldást biztosítson, de ha árban is jobb, az lenne az ideális! Így került a látókörükbe a Leier MULTIKERAM kéménycsalád. Mivel több gázkészüléket kellett egy kürtőbe csatlakoztatni különböző szinteken, ezért a gyűjtő jellegű – LAS – kéményrendszer tűnt a megfelelő megoldásnak. A választásnál a Leier Hungária Kft. volt a segítségükre.

Olyan kéményrendszerre volt szükség, ami a megszokottaktól is kisebb helyet igényel, mivel nagyon szűk hely maradt a lakásokban a gázkészülék és a kémény számára.

A gépésszel történt egyeztetés során került sor a kéményrendszer kiválasztására, ami amellett, hogy ötvözi a kerámia béléscső nyújtotta tartósságot, kopásállóságot, hőállóságot és nedvességre való érzéketlenséget, a zárt rendszere miatt teljes biztonságot nyújt és még a külmérete is jóval kisebb! A tervezett kémény külső mérete 48 x 48 cm volt, míg a javasolt rendszeré 35 x 35 cm, így a megtakarítás lakásonként 46% értékes lakótér, mindezt 9 lakásban és üzletben!

A tervezett gravitációs – N1 – kémény helyett a javasolt kémény túlnyomásos – P1 – üzemmódban működik, ez a Leier MULTIKERAM LAS P1 kéményrendszer! A kémény minősítése T200 P 1 W 1 O00.

 

További részletek lapunk 2015/10-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!