Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 10. szám

Hozzászólások

Konyhai páraelszívók légpótlása lakásokban

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Kovács István

Konyhai páraelszívók légpótlása lakásokban

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

A mai konyhák elengedhetetlen része a páraelszívó ernyő, amely a tűzhely felett üzemelve, a keletkező párás és főzési illatokkal telített levegőt elszállítja. Az elszívó berendezések a belsőépítészetben a konyha egyik díszeként funkcionálnak, esetenként extravagáns külsővel és kialakítással.

Tudásban is rengeteget fejlődtek, a legmodernebbek már üveglap mögé bújtatott érintőgombokkal, 4-5 fokozattal, a főzőlappal rádiós kommunikációban, dupla ventilátorral is elérhetők. A ventilátorok elszívó teljesítménye is jelentősen megemelkedett, részben marketing célok, részben a rafinált design megoldások működőképessége miatt, és nem ritka a 700–800 m3/h névleges légszállítás.

 

Egy dolog viszont hiányzik. Honnan fogja ezt a jelentős mennyiségű levegőt venni az elszívó?

A jól szigetelt házak alapvető tulajdonsága a nagyfokú légtömörség, azaz nem várhatjuk, hogy majd az ablakréseken bejut a légutánpótlás.

A legegyszerűbb megoldás az elszívóhoz legközelebbi konyhaablak bukóra nyitása. Ilyenkor ugyan lokális diszkomfort léphet fel – főleg télen –, de a szükséges levegő bejut a lakásba. Abban az esetben viszont, ha belső helyiségben, belső falon, vagy az egyre elterjedtebb szigetszerű kialakítású konyhában szeretnénk megoldani a légutánpótlást, ez a lehetőség nehézkes, túl nagy kellemetlenséget okoz, vagy egyszerűen nem elérhető alkalmas nyílászáró.

1. kép. Ablak nélküli konyha (Forrás: sykora.eu)

 

Ha nem szeretnénk ablakot nyitni, lehet légbeeresztőket is alkalmazni. A légbeeresztő elemeket azonban a még többé-kevésbé komfortosan, minimális huzathatással beengedhető légmennyiségekre találták ki, így egy páraelszívó ernyőhöz irreális darabszámra van szükség. Ezen túl megoldandó feladat, hogy üzemszünetben zárva legyenek a nem kívánatos túlszellőztetés elkerülésére.

2. kép. Légbeeresztők (Forrás: Helios)

 

További részletek lapunk 2015/10-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!