Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 10. szám

Hozzászólások

A földgáz helye a világban

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Szilágyi Zsombor

A földgáz helye a világban

Dr. Szilágyi Zsombor

okl. gázmérnök, c. egyetemi docens

A világ energiaigénye folyamatosan nő. A gazdasági válság 2008-as mélypontja visszaesést okozott, a 2014-ben indult olajáresés pedig meglendítette az energiafogyasztást.

Az 1. táblázat néhány ország primerenergia-felhasználását mutatja (1 EJ = 1018 J). Kiemelhetjük az úgynevezett BRIC országokat: Brazília, Oroszország, India, Kína, amelyek az utóbbi években rapid gyors gazdasági fejlődést értek el, és az energiaigények is gyorsan nőttek. Talán Oroszország a kivétel, különösen azért, mert a 2014 őszén indult olajáresés talán ezt az országot sújtotta a legkeményebben. Kína fejlődésében is jelentkezik némi visszaesés, amit az egész világ aggódva figyel.  A fejlett gazdasággal rendelkező európai országok és az USA is visszafogottabb energiaigényt mutatnak. Ebben szerepe van az Európai Unióban elhatározott energiatakarékossági programoknak is.

1. táblázat. Primerenergia-felhasználás (EJ) [1]

 

Az egyes energiahordozók piaci helyzete hatással van a többi energiahordozóra is. Például a 2014 őszétől indult kőolajpiaci túlkínálat szűkíti a földgáz felhasználást, és nagyon rossz hatással van a megújuló energiahordozók terjesztésére.

Irán primerenergia felhasználását azért mutatjuk be, mert a viszonylag gyors növekedés mögött a világ nagyobb része olyan nukleáris potenciálfejlesztést gyanított, aminek katonai vonzatai is lehetnek. Szerencsére sikerült egyezségre jutni Irán nukleáris programjainak nemzetközi ellenőrzéséről. Ez az egyezség viszont lökést is adott a világban a kőolaj túlkínálatnak.

A világ energiatermelésének energiahordozók közötti megoszlását mutatja be a 2. táblázat. A kőolaj szerepének elsősége még néhány évtizedig megmarad. A szén a második helyezett, a földgáz szerepe pedig kismértékben még erősödik is.

2. táblázat. A világ primer energia termelése (EJ) [1]

 

Ha a földgáz jövőjéről készített prognózist nézzük (3. táblázat), akkor azt látjuk, hogy az OECD országok (Organisation for Economic Co-operation and Development, 34 ország, így hazánk is tagja) visszafogott gázigény-növekedést terveznek, a fejlődő országok pedig dinamikusabb gázigény emelkedéssel számolnak.

3. táblázat. A világ földgázfogyasztása [3]

*A teljes primerenergia-felhasználás százaléka

 

Mintegy 20 évvel ezelőtt, az Egyesült Államokban indult el ipari méretben a nem konvencionális földgázkészletek kutatása és kitermelése. A „palagáz” névvel jelzett termelés rohamosan nőtt, amit elősegített a tartósan 100 USD/barrel körüli kőolajár is. Ezzel az olajárral versenyképes a palagáz termelési költsége.

 

További részletek lapunk 2015/10-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!