Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 7-8. szám

Július-augusztusi összevont számunk kiemelt témája a vízellátás-vízelvezetés. A témakörhöz illeszkedve több cikkünk is foglalkozik az ivóvíz minőségével, illetve a víz kezelésével. A jó vízminőség egyik fontos feltétele a vezetékhálózat megfelelő átöblítése, a pangó szakaszok elkerülése. Bevezető cikkünk szerzője összefoglalja azokat a követelményeket, amelyeket ma fontosnak tartunk a jó vízminőség biztosítása érdekében és esettanulmány segítségével szemlélteti a rendszerkialakítás hatását a rendszer átöblítésére és a kialakuló áramlási sebességekre.

Következő cikkünk szerzői azt a módszert mutatják be, amely segítségével egy kiterjedt vízelvezető hálózat tudományos igényességgel vizsgálható és a vizsgálat eredményei megalapozott támaszt nyújtanak a rendszer korszerűsítéséhez, az átemelő szivattyúk tervezett munkapontjának meghatározásához.

Harmadik cikkünk szerzője nem épületgépészeti szempontból vizsgálja a vízellátó objektumokat, hanem azok védelmének tervezésére mutat be módszert. Bemutatja a biztonsági piramist és annak szintjeit. Különböző klímaviszonyok esetében elemzi azokat a tényezőket, amelyeket az objektum védelme szempontjából vizsgálni kell. Úgy gondoljuk, hogy ez a kitekintés is hasznos lehet az objektumok tervezői számára.

A következőkben több cikkünk szerzői foglalkoznak a vízkezeléssel és annak eszközeivel.

Ezek közül az első cikk szerzői a nagyobb épületek kazánberendezéseihez szükséges víz minőségével és a vízkezelés eszközeivel foglalkoznak. Vizsgálják a különböző sómentesítési eljárásokat és összehasonlítják az ioncserés és a fordított ozmózisos eljárásokat beruházási és üzemeltetési költségek, karbantartási igény és természetesen az elért eredmény, a vízminőség szempontjából. A vízminőség elemzése természetesen előtérbe helyezi a legionárius betegség elleni intézkedéseket is. Szerzőnk bemutatja ennek egyik hatásos eszközét, a klór-dioxidot, amely hatékonyan alkalmazható a legionellák táplálékául szolgáló biofilm lebontására.

Nem újkeltű vitatéma a horganyzott csövek alkalmazása vízellátó rendszerekben. Ezek a csövek nemcsak korróziós szempontból jelenthetnek problémát, de a biofilm kialakulásának is nagyobb a kockázata, amely mikroorganizmusok – például az előző cikkben említett legionellák táptalajául szolgálhatnak. A vízellátás témájához tartozik még a korszerű, víztakarékos csaptelepek bemutatása is, továbbá egy megvalósult csapadékvíz-hasznosító rendszer kialakításának és működésének szemléltetése.

Természetesen ebben a számunkban is találkoznak korszerű, energiatakarékos berendezésekkel az épületgépészet más területeiről is: bemutatunk hűtő-fűtő split berendezéseket, amelyek nemcsak a komfortterek belső hőmérsékletének szabályozására alkalmasak, de légkezelő berendezésekhez is csatlakoztathatók. Egy másik cikkünkben arról a fejlesztésről olvashatnak, amelynél a kifejlesztett gőztranszformátorokkal a primer gőztermelés leválasztható a lepárló üstök szekunder köréről.

Folytatjuk a hazai és külföldi épületgépészeti oktatást bemutató sorozatunkat, most az romániai oktatásról olvashatnak. A tanulságos életpályák sorozatunkban ezúttal Keve Lajos gondolatait ismerhetik meg.

Ebben a számunkban több őszi szakmai rendezvényről adunk hírt. Felhívjuk a figyelmet a jubileumi Geotermikus Konferenciára, a Gázkonferenciára, a debreceni Szakmai Napokra, valamint a november 26-27-én sorra kerülő Magyar Épületgépészek Napjára és közreadjuk az ebből az alkalomból szervezett Épületgépészeti Tervpályázat kiírását.