Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 7-8. szám

Hozzászólások

Klór-dioxid – a légionárius-betegség leküzdésére

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Vizkeleti Zsolt

Klór-dioxid – a légionárius-betegség leküzdésére

Vizkeleti Zsolt

értékesítési vezető
ProMinent Magyarország Kft.

A klór-dioxidot, mint a legionellák elleni fertőtlenítés elismerten hatékony szerét a gyakorlatban sikeresen alkalmazzák. Ennek alapja a klórdioxidnak a legionellák növekedésében jelentős szerepet játszó biofilmek lebontásában és a legionellák egyidejű elpusztításában tanúsított kiváló hatékonysága.

A klór-dioxid különösen alkalmas kórházak, idősotthonok, ápolási intézmények és éjszakai szállások esetében. A szükséges adagoló berendezés minden meglévő vízrendszerbe beépíthető, ugyanakkor a létesítményben nem igényel extra helyet.

Legionellák és a biofilm

A legionella pneumophilia az a baktérium, ami a megbetegedések több, mit 90%-ának a hátterében áll. Ez egy pálcika alakú baktérium, amelynek több mint 35 faja (+50 szero-csoport) ismert. Ezek közül csupán 17 humán patogén. A természetben tavakban, folyókban és a talajban fordulnak elő, normális esetben csekély számban.

A szaporodást viszont elősegíti a megemelkedett, 20 – 50 °C közötti hőmérséklet és a megfelelő táplálékforrás, mint például a biofilm a vízvezetékekben és/vagy üledékek, mint a rozsda és a kazánkő. A mikroorganizmusok elfoglalják ezeket a felületeket, és anyagcsere folyamataikon keresztül egy nyákképződményt hoznak létre: ez a biofilm. Az extracelluláris polimer anyagokból (EPS) álló zselészerű kocsonyás film ideális körülményeket – vagyis táplálékot és védelmet – kínál az ivó- vagy process-vizeket folyamatosan megfertőző, betegséget okozó mikroorganizmusok (például pseudomonadok, gombák, mikrobaktériumok) számára. Különösen veszélyes a legionella baktérium.

A legionellák azonban sosem élnek egyedül, hanem egyfajta mikrokozmoszban, mint a biofilm, és „ellátóhelyekben”, például amőbákban. Ezek akaratlanul is a legionellák „vendéglátói”.

Az amőbák felfalják a legionellákat, mégis, eddig tisztázatlan okokból kifolyólag az amőba nem képes a legionellát megemészteni, sőt a legionella 10 000-szeresre szaporodik. Ha megtörténik, hogy egy legionelnellákkal „megrakott” amőba a zuhanyfejen vagy a vízcsap permetezőjén keresztül kimosódik, a hirtelen nyomásesés miatt kipukkan. Robbanásszerűen kiszabadulnak legionellák tízezrei, amelyek az aeroszolon keresztül a tüdőbe kerülnek. A következmények ismeretesek.

 

A probléma megoldása

A németországi ivóvíz rendelet (TWV) értelmében a klór-dioxid (BelloZon) az ivóvízben fertőtlenítőszerként engedélyezett anyag (koncentráció 0,4 ppm). A különböző bel- és külföldi projekteknél szerzett, meglévő tapasztalatok szerint ez a koncentráció elegendő egy meglévő biofilm lebontásához és újbóli kialakulásának tartós megakadályozásához. 

A klór-dioxid berendezések (BelloZon) különös jelentőséget kapnak a legionella-problematikában.

ProMinent Bello Zon® CDLb berendezés a hatékony legionella-mentesítéshez

 

A ClO2 különleges tulajdonságai biztosítják, hogy a csírátlanítás ott is működik, ahol más fertőtlenítő szerek (beleértve a termikus fertőtlenítést, az UV sugárzást stb. is) csődöt mondanak. A legionella eltávolításának fő problémája ugyanis a biofilm. A klór-dioxid eltávolítja a biofilmet, elpusztítva a baktériumokat, spórákat és vírusokat, és ezzel megoldja a legionella problémát is.

 

További részletek lapunk 2015/7-8-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!