Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 7-8. szám

Hozzászólások

Az Urbanscape rendszer

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Knauf Insulation Kft.

Az Urbanscape rendszer

Knauf Insulation Kft.


A Knauf Insulation cég zöldtetőkben, kertészetben, parképítésben alkalmazható ásványgyapot termék gyártását kezdte meg az elmúlt évben.

Fontos tulajdonsága, hogy kötőanyag hozzáadása nélkül, tűzéssel (steppeléssel) készül, így nagy mennyiségű víz felvételére és tárolására képes. Gyártási formája szerint készülhet tekercsben, kisméretű kockákban, vagy a vágási hulladékok feldolgozásával, darálékként. 

Nyugat-Európában, ahol a zöldtetők létesítése a kellemesebb beltéri klíma kialakítása, a városi hőszigethatás csökkentése, a záporok elleni védelem javítása céljából egyre gyakoribb, az extenzív tetőkhöz az Urbanscape Green Roof rendszert ajánljuk.

Ennek fejlesztése során az volt a cél, hogy nagyon csekély fajlagos tömegű, kis szerkezeti vastagságú, akár közepes hajlású tetőkön alkalmazható, gyorsan kivitelezhető zöldtetőt lehessen ajánlani a felhasználóknak, olyan területeken is, ahol ezt statikai, éghajlati stb. okok korábban nem tették lehetővé.

Nyugat-Európában az előírások, rendeletek is a zöldtetők terjedését segítik, ennek köszönhetően az extenzív tetők aránya nagyon magas.

Hazánkban az OTÉK előírásai miatt az ún. tetőkertet csak nagyon kis részben lehet beszámítani a zöldterületbe – ld. az 1. táblázatot – emiatt a jóval drágább intenzív tetők készítése jellemző.

1. táblázat. Az egybefüggő, legalább 20 m2-t elérő területű tetőkertek beszámítása a zöldfelületbe

 

A rendszer alapeleme a tekercses Green Roll kőzetgyapot paplan, amely két alaptípusban, 2 cm és 4 cm vastagságban készül, a környezettől függő igények figyelembe vételével. A kivitelétől függően a vízmegtartó képessége 17 – 60 liter/m2 között változik.

A kötőanyag nélküli szerkezetnek köszönhetően vízfelvevő és vízmegtartó képessége kiemelkedő. A víztároló réteg és az ültetőközeg funkcióit egyesíti magában, mivel a növényzet fejlődése során a gyökerek képesek belenőni a termőközeg alatt elhelyezett ásványgyapot paplanba.

A Green Roll tömege átlagosan 8-10-szer kisebb, vízmegtartó képessége 3-4-szer jobb, mint a zöldtetőkben alkalmazott hasonló rendeltetésű anyagoké.

Az Urbanscape Green Roof rendszer az elkészült vízszigetelésre fektethető, szükség esetén gyökérzet elleni védőréteg elhelyezésével.

Green Roll kőzetgyapot paplan fektetése

 

További részletek lapunk 2015/7-8-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!