Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 7-8. szám

Hozzászólások

Hansgrohe EcoSmart program – Óriási az érdeklődés a vízmegtakarítási technika iránt

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Hansgrohe Kft.

Hansgrohe EcoSmart program – Óriási az érdeklődés a vízmegtakarítási technika iránt

Hansgrohe Kft.


Több mint hétszázezer forinttal1 csökkentette vízszámláját a fővárosi Boutique Hotel Budapest****, egy év alatt. 

A négycsillagos szálloda az elsők között ismerte fel cégünk, a szaniteripar egyik vezetőjének számító német Hansgrohe környezettudatos és víztakarékos megoldásaiban rejlő lehetőségeket, amelynek következtében 2011-ben elindítottuk közös vízmegtakarítási programunkat.

Már három hónapos tesztelést követően is jól látszott: ~20%-kal kevesebb víz fogyott a hotelben. Ezzel párhuzamosan elindítottuk megtakarítási kalkulátorunkat is az interneten, amelynek segítségével azonnal látható, évente mennyi energia- és vízköltséget spórolhat meg akár egyetlen felhasználó is, ha víztakarékos termékeket választ.

A 74 szobás fővárosi négycsillagos hotellel együtt közös projekttel szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy napjainkban milyen fontos a tudatos vízfelhasználás. A takarékos perlátoroknak, a csökkentett vízfogyasztású csaptelepeknek és kézizuhanyoknak komoly anyagi megtakarítás az eredménye: alacsonyabb lesz a vízszámla, kevesebb energia kell a melegvíz előállításához.

A környezet kímélésével együtt adott költségráfordítással gyors megtérülést és hosszú távú költségmegtakarítást érhetnek el a projekthez csatlakozó, perlátorokat felszereltető, takarékos csaptelepeket és kézzuhanyokat használó szállodák.

A hotelbe 2011 februárjában vizet és energiát spóroló perlátorokat (ún. „habosító”, amely a folyó víz mozgásának energiáját használja fel ahhoz, hogy a vizet levegővel dúsítsa) és takarékos kézi zuhanyokat szereltünk fel, majd a mérőkön mért értékeket összehasonlítottuk az előző év ugyanazon időszakának fogyasztásával.

Az eredmény, a közel 700 000 forintos vízszámla csökkenés, magáért beszél. Ráadásul ez csak a megspórolt víz- és csatornadíj, ehhez jön még a kevesebb melegvíz előállításához szükséges energiaköltség csökkenése. (A megtakarított energia átlagban kétszerese a megtakarított édesvíz költségének.)

A Boutique Hotel Budapest**** a 2006. augusztusi nyitása óta a rendkívül magas foglaltsági adatok mellett évente 5000 és 6000 köbméter vizet használ fel. A vízfogyasztás nagy része a fürdőszobákban keletkezik és a költségek csökkentése érdekében a Hansgrohe víztakarékos eszközeinek használatával sikerült a fogyasztást közel 20%-kal mérsékelniük.

Örültem a sikeres együttműködésnek, valamint annak, hogy a környezetbarát technológiák alkalmazásával az üzleti filozófiánkban is megfogalmazott környezettudatosságról immár konkrét intézkedésekkel is tanúbizonyságot tehettünk. Így vízfogyasztásunk körülbelül 1000 köbméterrel csökkent a korábbi évhez képest. Természetesen a kapcsolódó energia- (gáz és villany) költségek is csökkentek.” – mondta Kaltenecker Árpád, a Boutique Hotel Budapest**** akkori szállodaigazgatója.

Nem véletlenül érdeklődik egyre több szálloda a költségkímélő megoldás iránt. A program hatására mára már közel 5000 magyarországi szállodaszobában történt „ecosmartosítás”.

Cégünk, mint a szaniter szakma innovatív képviselője, évtizedek óta kiemelt figyelmet fordít a víztakarékosságra. Folyamatos fejlesztéseink révén mára elértük, hogy minden termékünk kivétel nélkül jobban teljesítsen, mint a piaci átlag. Legtöbb konstrukciónk speciális technológiával készült. Ennek is köszönhető, hogy míg a hazai piacon kapható csaptelepek átlagos fogyasztása 10 – 15 liter/perc körül alakul, a Hansgrohe termékek 5 liter/perc mennyiségű vizet fogyasztanak; átlagosan harmadannyit, mint egy normál csaptelep.

A Crometta 85 családjához tartozó kézizuhanyok 9 litert fogyasztanak, de ezek közül is a rendkívül takarékos Crometta 85 EcoSmart típusú csak 6 liter vizet enged át percenként, a piacon levő versenytársainak 15 – 18 literes percenkénti átlagfogyasztásához képest. Ez a szerkezet olyannyira takarékos, hogy egy átlagos kézizuhanyhoz képest akár 63 százalékkal kevesebb vizet fogyaszt.

Crometta 85 Green kézizuhany2 használata esetén az összes víz- és energia-megtakarítás évente 74 714 Ft

 


1 2011-ben, Hotel EcoSmart programunk indulásakor a Fővárosi Vízművek alábbi adataival számoltunk: üzleti ügyfeleknek 1m3 víz alapdíja 252, 60 Ft (+ÁFA) + csatornadíja 423,7 Ft, ezért közelítő értékekkel számoltunk: 700 Ft vízdíjjal köbméterenként.

2 4 fős háztartást, 5 perces zuhanyozási időt (személyenként, naponta), 600 Ft/m3 vízdíjat (átlagos díj Magyarországon szennyvízdíjjal és alapdíjjal együtt), 14,79 Ft/kWh gáz energiadíjat (az árak az energiatípustól: gáz, villany változnak) figyelembe véve. A számítások eredménye függ a változó víz- és energiaáraktól.

 

További részletek lapunk 2015/7-8-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!