Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 7-8. szám

Hozzászólások

Gőztranszformátorok (gőzfűtésű gőzfejlesztő berendezések) alkalmazása a felhasználóiparban

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Tóth Dezső - Lukács György

Gőztranszformátorok (gőzfűtésű gőzfejlesztő berendezések) alkalmazása a felhasználóiparban

Tóth Dezső

gépész technológustervező
BIOLÁNG Kft.

Lukács György

épületgépész tervező
ZEG-HŐ Mérnöki Iroda Kft.

Az alábbiakban ismertetett technológiával olyan, környezettudatos technológia megvalósítása volt a cél, amikor a növények lepárlásakor keletkező hulladékvíz újra felhasználásával és a lepárlás után visszamaradó növényi eredetű melléktermék szárítását követő égetésével előállított gőzzel biztosítjuk a tervezett üzem hőigényét. A telepen, ahol a fejlesztés megvalósult, különböző növények illóolaj tartalmát vonják ki, vízgőz desztillációs technológiával, a nyitott rendszerű lepárlóüstökben max. 2,5 bar nyomású vízgőzzel. A lepárláskor visszamaradó növényt és kohobációs vizet hulladékként kezelik, kiviszik a hulladéktelepre illetve a csatornába engedik.

Ennek a technológiának a megvalósítása érdekében, a kohobációs víz kezelésére fejlesztettük ki a gőztranszformátorokat, amelyek alkalmazásával a környezet terhelése jelentős mértékben csökken.

A megvalósított rendszer egy biomassza tüzelésű gőzkazántelepből, a gőztranszformátorokkal ellátott lepárló rendszerből és egy tüzelőanyag előkészítő rendszerből áll. A kidolgozott megoldással a gőzkazán primer és a lepárlóüstök szekunder köre önálló zárt körré vált, nincs szükség a lepárlás során szennyeződött kondenzvíz kibocsátására a csatornába.

 

A kifejlesztett berendezés főbb műszaki jellemzői

A kazánházban LTB-G3,5/-10 típusú tüzelőberendezés üzemel, amely füstgázkezelővel és automata tüzelőanyag adagolással, valamint a gőzkazánhoz csatlakozó tápvízkezelő-rendszerrel biztosítja a primer gőzt. A tüzelőanyag a lepárláskor keletkező, megszárított melléktermék. A szárító hőigényét is a gőzkazán biztosítja.

A biomassza tüzelőberendezéshez tartozó füstgáz kezelő rendszer (multiciklon-telep, füstgázventilátor) a hagyományos felépítésen túl a helyi adottságokhoz illeszkedve egy füstgázszűrőt is tartalmaz, amely 50 mg/m3 alatti por emissziót biztosít. A tüzelőanyag-adagoló rendszerhez tartozik egy aprított növényszárító (40% nedvesség elvonó képességgel), valamint egy éklétrás rendszerű tüzelőanyag adagoló berendezés.

A tápvízkezelő rendszer elemei: gáztalanítós táptartály, kevertvíz tartály, kazán tápszivattyú, kevertvíz szivattyú és egy fordított ozmózisos (RO) vízkezelő berendezés a szükséges vegyszeradagolóval és egy mintahűtő egységgel.

A kazánházban kap helyet a kazánházi vezérlőszekrény PLC vezérléssel, érintőképernyős kezelőfelülettel.

A gőzkazántelep primer fűtőkörét az 1. ábra szemlélteti.

1. ábra. A biomassza tüzelésű gőzkazántelep primer fűtőköre

 

Biomassza tüzelésű gőzkazán

A tüzelőberendezés tűzálló falazatú gyújtóboltozattal elhatárolt egyhuzamú égőtérből és felette elhelyezett utóégető kamrából áll. A berendezés megerősített acél vázszerkezettel és tűzálló béléssel rendelkezik. A tűztér alatt hőálló acél rostélyszerkezet és alatta automatikus hamukitároló található. A hamu kihordása a kazánból a hamugyűjtő tartályba automatikusan történik, a kazán alatt elhelyezett kihordó csigákkal.

A tüzelőberendezés kettős köpenyű égési levegő előmelegítővel rendelkezik, így nagyobb nedvességtartalmú tüzelőanyag elégetésére is alkalmas. Az égési levegő ventilátorok az égőtér hátsó felében találhatók.

A tüzelőanyag adagolását a tűztérbe csigás betoló biztosítja. A tüzelőanyag adagoló automatikus teljesítmény-szabályozóval működik, amely a mindenkori hőigény szerint szabályoz, így a kazán hatásfoka az elérhető legjobb lesz.

A gőzkazántest kéthuzamú hegesztett acéllemez kazán, besugárzott membránfalas tűztérből, konvektív fűtőfelületekből álló, fekvő elrendezésű füstcsöves kialakítással.

A tüzelőberendezésből kiáramló füstgáz a kazán membránfalas kialakítású, besugárzott tűzterébe jut, majd innen a füstcsövekből álló első huzamba lép be. Az első huzamból a teljes keresztmetszetében nyitható hátsó fordítókamra segítségével jut a füstgáz a második huzamba. A kazánból a füstgáz a mellső homlokfalon kialakított füstkamrán át távozik. A gőzkazán a tüzelőberendezés tetejére különálló egységként van telepítve. A berendezés CE 0035 (TÜV-Rheinland Industrie Service GmbH) megfelelőségi jellel került leszállításra, engedélyeztetés és gyártás a „G” modul szerint.

A kazántelep működtetését PLC-vel működtetett kazánvezérlő automatika biztosítja.    

 

További részletek lapunk 2015/7-8-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!