Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 7-8. szám

Hozzászólások

A csapadékvíz-hasznosítás lehetőségei irodaépületekben

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Andrásy Zsolt - Schmidt András

A csapadékvíz-hasznosítás lehetőségei irodaépületekben

Andrásy Zsolt

ügyvezető
CILLIT Hungária Kft.

Schmidt András


Skanska Magyarország Ingatlan Kft.

Manapság egyre több helyen találkozhatunk úgynevezett szürkevizes projektekkel vagy olyan projekttel, amelyben gyűjtik az esővizet és a talajvizet, amit az egyszerűség kedvéért nevezzünk el a továbbiakban gyűjtött víznek

A legfontosabb közös jellemző, hogy mindegyik esetben a cél az, hogy csökkentsék az ivóvíz felhasználást épületen belül és kívül. A szürkevíz gyűjtés esetében a kézmosókból származó szennyvíz hasznosításának technikai háttere lényegesen összetettebb mint az esővíz, vagy az azt kiegészítő talajvíz újrahasznosítása. Magyarországi körülmények között ezek nem tűnnek ésszerűnek, mivel hazánk nem tartozik a vízben szegény országok közé. Magyarország – nemzetközi összehasonlításban – jelentős édesvízkészletekkel rendelkezik. Felszín alatti vizek elegendő mennyiségben állnak rendelkezésre országszerte; ez az ivóvízkészletek legjelentősebb forrása.

Cikkünk nem egy környezetvédelemmel foglalkozó cikk, ezért nem is boncolgatjuk tovább azt a témát, hogy valójában jót teszünk-e azzal, hogy az esővizet nem engedjük oda, ahová természetesen való volna, azaz a talajba, hanem ehelyett felhasználjuk valamilyen célra. Mindenesetre ahol az esővíz talajba való elszivárogtatása nem megoldott, ott mindenképpen adódik a toalettek öblítésére és a növényzet locsolására való felhasználás lehetősége. Más célra ugyanis a csapadékvizet irodai környezetben felhasználni nem célszerű.

Ami az irodai felhasználást illeti, különböző zöld tanúsítási rendszerek foglalkoznak az ivóvíz felhasználás csökkentésével. A legújabb LEED tanúsítási rendszer 4. verziója például az egyik előfeltételként határozza meg a különböző csapolók és öblítők hatékonyságát és az ezzel párhuzamos teljes 20%-os megtakarítást, amelyben például a közös területen lévő mosdó csapolók 1,9 liter/ perc/415 kPa maximum kifolyásúak. A nyomógombos, illetve az infrás csaptelep 12 másodperces értékei ebben az esetben már nem alkalmazhatók, mint egyperces megtakarítás.

Egy tényt az eddigi tapasztalataink alapján azonban már rögtön az elején leszögezhetünk: a mai, magyarországi vezetékes ivóvíz árak mellett az esővíz felhasználásával pénzt nem túl sokat takaríthatunk meg, azonban a hálózatfejlesztési hozzájáruláson spórolhatunk. Persze a csapadék maga ingyen van, de magának a rendszernek a kiépítése magas költséggel jár, de erről majd a cikk további részében írunk részletesebben.

 

A csapadékvízről általánosságban

A Magyarország területén éves mennyiségben átlagosan lehulló kb. 700 mm csapadékmennyiség és egy átlagos irodaház több ezer négyzetméteres tetőfelülete szorzataként megjelenő ezer négyzetméterenkénti éves 700 m3-es csapadékmennyiség joggal beindítja az ingatlanfejlesztők fantáziáját, hogy ezzel a jelentős mennyiségű, viszonylag jó minőségű vízzel ki lehetne váltani a jelenlegi ivóvízforrások egy részét.

Magáról az esővízről mindenki tudja, hogy a keletkezésekor majdnem tökéletesen vegytiszta víz, azaz desztillált víz.  Mielőtt azonban a tárolókba kerül, a légkörben bizonyos vegyi tulajdonságokat vesz fel. Ezek egy része természetes elváltozás, a másik része a légszennyezés következménye.

A legszembetűnőbb elváltozás az esővíz savas jellege. A levegő természetes szén-dioxid tartalma miatt az esővíz még légszennyezés nélkül is savas kémhatású lesz, pH értéke 5 és 6 közé áll be. A természetes szén-dioxid (CO2), illetve szénsav (H2CO3) mellett a levegő gyakran tartalmaz más, savas kémhatású, a szennyezésből eredő gázokat. Ezek például a nitrogén-oxidok (NOx) és a kén-dioxid (SO2). Erősen szennyezett levegőben az eső pH értéke ezek miatt 4 alá is süllyedhet.

Az esővíz felhasználásakor figyelembe kell venni a gyűjtőfelületen kialakult városi por által okozott plusz szennyezést is. A tetőfelületeken kialakult porréteget a csapadék a tárolóba mossa. Ez a szennyezés igen hektikus összetételt mutathat. Gondoljuk csak végig: amennyiben heteken, vagy akár több mint egy hónapon át nincs csapadék, a tetőfelületen összegyűlt szennyeződéseket az első eső bemossa a tárolóba. Az itt kialakuló szennyezőanyag és víz aránya viszont attól függ, hogy a port sok, vagy kevés csapadék mosta le. Kedvezőtlen esetben kialakulhat egy akár kezelhetetlen mennyiségű szennyezőanyag tartalmú víz is, amikor nagy mennyiségű port mosott le igen kevés eső.

Ezeken túlmenően a tárolt esővízben a biológiai élet is elszaporodik. A nagyszámú baktérium mellett kórokozóknak feltételezett kisszámú baktérium is megjelenik.

 

Egy konkrét megvalósult példa: szürkevíz felhasználás a Green House irodaépületben

A Green House irodaépület a környezet iránt egyik legjobban elkötelezett ingatlanfejlesztő cég, a Skanska beruházása volt 2012-ben. Mivel a 17 800 m2-es irodakomplexum már két éve teljes kihasználtsággal üzemel, ezért az innen származó fogyasztási, felhasználási adatokat igen jól használhatjuk a munkánk során. A belvárosias környezetben épült irodaház háromszintes mélygarázzsal is rendelkezik. Ez a mi szempontunkból azzal a jelentőséggel bír, hogy ebben a mélységben már időszakosan megjelenik a talajvíz is, amelyet jelen projektben szintén a csapadékvízzel együtt, ahhoz hozzákeverve használtunk.

Az épület további jellegzetessége, hogy nagy felületű zöldtetővel is rendelkezik. Ez rögtön komoly feladat elé állított bennünket: a zöldtető földrétegén átszivárgó csapadékvíz szintén a gyűjtöttvíz-tárolóba került. A gond az volt, hogy a biodiverz zöld tetőfelületet nemcsak locsolni kell – ez a nagyon száraz időszakokban igaz –, hanem a fölösleges vízről is gondoskodni kell a csapadékosabb időszakokban. A növényzet és a föld nem képes minden vizet visszatartani, a fölösleges víz átszivárog a talajon, s abból jelentős mennyiségű ásványi és szerves anyagot old ki.  Ezzel az alacsony sótartalmú, igen jó minőségű esővizet egy színanyagokkal terhelt, nagy összes keménységgel és egy egyéb fizikai/kémiai szennyezőkkel terhelt vízzé konvertálja. 

 

További részletek lapunk 2015/7-8-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!