Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 6. szám

Hozzászólások

Légtechnikai rendszer működésének optimalizálása belső levegőminőségen alapuló szabályozással (LEKTORÁLT CIKK)

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Ing. Koudelková, Daniela PhD

Légtechnikai rendszer működésének optimalizálása belső levegőminőségen alapuló szabályozással (LEKTORÁLT CIKK)

Ing. Koudelková, Daniela PhD


Department of Building Services, Faculty of Civil Engineering, Slovak Technical University

Absztrakt

A belső levegő minőség (BLM) jelentősen összefügg a külső levegő minőségével, a helyiség légtérfogatával és az ott tartózkodó emberek számával, a légcsereszámmal és a légszennyezők típusaival. Az elsődleges szennyezőanyag források: az ember, valamint az ő metabolikus tevékenysége és aktivitása, az építőanyagok, továbbá a helyiségben végzett emberi tevékenység.

A légtechnikai rendszerek alapvető feladata a szükséges (friss) levegőmennyiség bevezetése a szellőztetett terekbe. A tervezés során nagyon lényeges a szennyezőanyag érzékelő műszerek megfelelő telepítése a hatékony szellőztetés biztosítása érdekében. Jelenleg kétféle érzékelő típus létezik: a szén-dioxid szenzor és a gázkeverék szenzor.

Egy megfelelően kiválasztott érzékelővel és annak optimális elhelyezésével hatékony energiafelhasználási stratégia valósítható meg az épületben, amivel az energiafelhasználás akár 30 – 50%-kal is csökkenthető.

 

További részletek lapunk 2015/6-os számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!