Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 6. szám

Hozzászólások

Szellőztess okosan… De mennyit is?

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Kubinyi Antal

Szellőztess okosan… De mennyit is?

Kubinyi Antal

épületgépész mérnök
Air Trade Centre Hungary Kft.

A szellőzés szerepét lakótereink esetén az épületek döntő többségénél még mindig nem kezelik megfelelően, pedig a szerepe energetikai, állagvédelmi és egészségügyi, komfortérzeti szempontok szerint is fontos. De mi alapján határozzuk meg a szükséges szellőző levegő térfogatáramát?

A vonatkozó szabványok közösségi terekre, irodákra jól meghatározzák a kereteket, amelyek mentén az előzetes, és később a pontos számítások is elvégezhetők, de mi történik a napi gyakorlatban egy egyszerű családi házban? Számítás: fejadag alapján? De nem irányíthatom a levegőt mindig oda, ahol tartózkodom! Számítás: légcsereszám alapján? Megvalósul a számolt légcsere természetes szellőzéssel? Nem! Számítás: CO2 koncentrációra? De attól még penészesedhet az épület, nem is említve a belső légszennyezőket!

A kérdés korántsem egyszerű, mivel a gépészeknek a szerkezetépítés során megfogyatkozott költségvetésből kell kihozniuk a maximumot a magánépítkezések során, így gyakran esik áldozatul a szellőzés, és jön a sokat hallott „Majd kinyitjuk az ablakot” szlogen. És ki is nyitják, de mikor? Amikor már elhasználódott a levegő, izzad az ablak és engedjük ki a fűtési energiát.

Lépésről lépésre: számításokkal, szimulációkkal is igazolták, hogy modern nyílászárók esetében természetes úton a szükséges friss levegőnek csak tizede jut be az épületbe. Ha már eső után köpönyeg helyzet állt elő, hozzuk ki belőle a maximumot:

• Isola nyílászárókba építhető légbeeresztőkkel és a
  vizes helyiségekbe épített SAF kishelyiség elszívó
  ventilátorokkal viszonylag szabályozott módon
  biztosíthatunk alapszellőzést, némi energiaveszteség
  mellett.

Isola légbeeresztő

• Hővisszanyerős szellőzés előkészítését is adhatja a
  központi elszívás és légpótlás, FLK-B lapszűrővel, CVA
  villamos vagy CWW vizes fűtőkaloriferrel.

• Hogy ott szellőztessünk, ahol tartózkodunk, illetve ahol
  a páratartalom megköveteli, alkalmazhatunk Alize
  Vision, illetve Alize Hygro légszelepeket.

 

További részletek lapunk 2015/6-os számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!