Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 3. szám

Hozzászólások

Új lakásfelújítási program

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Szilágyi Zsombor

Új lakásfelújítási program

Dr. Szilágyi Zsombor

okl. gázmérnök, c. egyetemi docens

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elindította a ZFR-TH/15 jelű lakásfelújítási és energiahatékonysági programot. A 10 milliárd forint keretösszegből a 4...60 lakásos, tetszőleges technológiával és fűtési rendszerrel épült lakáscsoportok részesülhetnek, lakásonként 300...650 ezer forint támogatásban. Kikötés még: a lakások 1946...2006 között épültek legyenek. A lakások komplex felújítása a cél, de a hangsúly az energia-megtakarításon van.

Ennek a programnak azért vannak nem kifejezetten dicsőséges előzményei is. A kormány 2010 nyarán meghirdette azt a tömeges lakásfelújítási programot, amellyel 2011-ben 100 ezer, majd pár év múlva évente 150-200 ezer lakás energiatakarékossági célú korszerűsítése volt a feladat. A program elsősorban az energiatakarékosságot (hőszigetelés, nyílászáró csere, fűtésszabályozás és mérés) célozta, de sor kerülhetett volna az épületgépészeti korszerűsítésre is. 70-80%-os energia-megtakarítást is elérhetőnek tartottak. Azt tervezték, hogy a programot az EU források átcsoportosításával, az energia-megtakarítással felszabaduló széndioxid kvóta értékesítésével, banki hitellel és a lakók önrészével finanszírozzák. Százezer lakásra az állami pénzforrás 100 milliárd Ft, a szükséges önrészről szintén 100 milliárd Ft jelent meg a sajtóban. Nagyon fontos eleme lett volna ennek a programnak az a több tízezer új munkahely, amelyet a munkák elvégzése hoz létre. Már 2010-ben, majd 2011-ben többször csökkentették a program tartalmát és kereteit. Végül is az Új Széchenyi Terv az „Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva” címmel 2011 – 2013. évre összesen 8 milliárd forintot irányozott elő. Ezekkel az állami forrásokkal még közelébe sem kerültünk az eredeti célkitűzéseknek. Szinte semmi sem lett abból a 200 ezer új munkahelyből, amit az eredeti program ígért. 

A kormány honlapján jelent meg 2013. december 10.-én kivonat abból a sajtótájékoztatóból, amelyen a Panel III programot mutatták be. A 2020-ig tervezett programban 380 ezer panellakás energia-megtakarítás célú felújítására került volna sor, és ezzel kiteljesedhetett volna a teljes panellakás-állomány felújítása. A program 2014. februárban indult volna.

Talán a két elvetélt programot hivatott helyettesíteni a most meghirdetett ZFR-TH/15 program.

Kiemelt fontosságú, hogy a gazdasági élet minden területén legyen az országnak hosszú távú cselekvési terve, ahogy az Európai Uniónak is van. Azt is tudjuk, hogy egy 15...20 éves cselekvési tervet azért veszélyeztet a gazdaság alakulásában bekövetkező váratlan esemény, 2008 óta például a gazdasági válság szinte minden európai fejlesztési tervet visszavetett, korrekcióra kényszerített. 

Hasonló sorsra juthatnak a nemzeti cselekvési tervek is, de a lakások felújítása valóban nagy léptékű terv ahhoz, hogy illeszkednie kell más nemzeti tervekhez.

Ma 4,27 millió lakás van az országban. A lakások 18,4%-a távfűtéssel ellátott. Összesen 726 ezer lakás épült iparosított technológiával: panel, alagútzsalus technológia, nagyblokkos építés stb. A (házgyári) panelből épült lakásállomány 508 ezer.  Mintegy 200 ezer az olyan lakás, amelyen nem szabad korszerűsítést indítani a lakás helye, mérete, építésmódja és komfortossága miatt. A különböző statisztikák szerint már elkészült 320 ezer lakás korszerűsítése. A lakások korszerűsítését célzó állami támogatások jegyzékét áttekintve mintegy 9 ezer lakás megújításában volt állami támogatás. A többi lakásnál önkormányzati, magánerő és banki hitel biztosította a forrást. 

A panelépületek hőszigetelése silány, a nyílászárókon, a tetőn a hőveszteség hatalmas. A házak megépítésekor a fűtést méretlenül biztosították, a lakó fűtési átalányt fizetett, az épületek túlfűtése mindennapos volt.

A lakásoknál célszerű egy beruházási ütemben a hőszigetelést és a nyílászáró cserét kiegészíteni a fűtési rendszer korszerűsítéssel. A fokozott légzárás pedig indokolttá teszi a lakások gépi szellőztetését, bár erre általában már nem szokott pénz jutni.

Forrás: www.panelhoszigeteles.hu

 

További részletek lapunk 2015/3-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!