Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 3. szám

Hozzászólások

Helyiségenkénti levegőminőség-érzékeléssel szabályozott szellőzési rendszerek vizsgálata

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Király Tamás

Helyiségenkénti levegőminőség-érzékeléssel szabályozott szellőzési rendszerek vizsgálata

Király Tamás

okl. gépészmérnök, cégvezető
Aereco Légtechnika Kft.

Az energia-takarékosság jegyében épületeinket egyre korszerűbb hőszigetelést biztosító falszerkezetekkel és tökéletesen záródó nyílászárókkal látjuk el, amelyek a lehető legkisebb energiafelhasználást biztosítják. E hatékony megoldások alkalmazása mellett nem szabad megfeledkezni a megfelelő épületszellőzés kialakításáról sem. A szinte légtömör épülethatároló szerkezetek miatt hő többnyire csak szellőztetéssel távozhat el a helyiségekből. Ezért manapság nélkülözhetetlen a hatékony, szabályozott légcserét biztosító szellőzőrendszer, amely nemcsak folyamatosan gondoskodik a beltéri levegő megfelelő minőségéről, hanem egyben energiatakarékos is.

Az Európai Unió egyre több tagállamában ismerik fel és követelik meg az épületek szellőzésének szabályozottá tételét. Míg egy gyengén szigetelt épület esetén a szabályozatlan szellőzésnek tulajdonítható az energiaveszteség 25 – 30%-a, addig egy korszerűen szigetelt épület hőveszteségének akár 50%-át is okozhatja a hagyományos ablaknyitásos légutánpótlás és a szabályozatlanul működő elszívó rendszer.

A hatékony légcsere szabályozásról gondoskodó szellőzőrendszer már elengedhetetlen része egy korszerű épületnek. Ma már nem elégedhetünk meg azzal, hogy egy villanykapcsolóval együtt működtetett ventilátorral, vagy egy manuálisan (esetleg előre programozott időzítővel) vezérelt hővisszanyerős szellőztető készülékkel „optimalizáljuk” a légcserét, vagy a központi ventilátorokat. A helyiségenkénti légcsere-szabályozás elvén alapuló technológiák ennél sokkal kifinomultabb megoldásokat kínálnak, mert az épületben tartózkodók életritmusa és az ebből adódó tevékenységeik időben jelentősen eltérnek egymástól. A lakók nem egy időben fürdenek, sütnek-főznek, mosnak, sőt a lakóhelyiségek napszakonkénti használata is jelentősen eltérhet egymástól.

A helyiségenkénti levegőminőség érzékelés és szabályozás alkalmazásakor, a helyiségek funkciója szerint választható szenzorokkal optimalizálható a légcsere. Így működnek az Aereco higroszabályozású légbevezetői és a páraérzékelős légelvezető elemek, amelyek segédenergia nélkül működő légcsere szabályozó elemek. Ezek a megoldások 30 éves gyártói tapasztalatnak, a folyamatosan fejlesztett technológiának és szigorú minőségellenőrzésnek köszönhetően megbízhatóan képesek a feladatuk pontos és precíz ellátására. A levegő nedvességtartalma a belső levegő minőség egyik legpontosabb mérőszáma, ennek nagy része a hétköznapi emberi tevékenységek következtében szabadul fel, de jelentős a szobanövények hozzájárulása is a belső páratartalom növekedéséhez. A páratartalom-szabályozás 40 – 50%-os szinten beállítja és stabilizálja a helyiségek páratartalmát, így biztosítva a megfelelő komfortot és egészséges környezetet.

A helyiségek funkcióját figyelembe véve, a páraszabályozott rendszerekhez tökéletesen illeszthetők akár pára- (fürdőszoba, konyha), mozgás- (WC) és állítható jelenlét érzékeléssel (iroda és tárgyaló helyiségekbe), vagy CO2- (tantermekbe, óvodákba), akár VOC-, azaz illékony szerves vegyület szenzorokkal (fitnesztermekbe, öltözőhelyiségekbe) szabályozott elszívó elemek. A szellőzőrendszer az épületben végzett tevékenységekhez igazodva, folyamatosan, automatikusan és észrevétlenül gondoskodik a szükséges mennyiségű friss levegő pótlásáról, valamint a párás, szennyezet levegő eltávolításáról. A szabályozott szellőzés nemcsak megkímél az ablaknyitás okozta fölösleges szellőzési hőveszteségtől, de folyamatosan egészséges szinten tartja a levegőminőséget is. A rendszerhez alkalmazható ventilátorok, szellőztetőmotorok kedvező villamosenergia-fogyasztása csökkenti az üzemeltetés költségeit, megnyújtja a karbantartási periódusokat.

A helyiségenként szabályozott – páraszabályozott és hővisszanyerős – szellőzési rendszerek tökéletesen alkalmazkodnak a pillanatnyi szellőzési igényekhez. Az elmúlt években több monitoring projekt keretében részletesen vizsgálták e rendszerek hatékonyságát a légkomfort és energia-megtakarítás tükrében.

 

Higro(pára)szabályozású szellőzési rendszerek többéves vizsgálata

Egy 2007-ben végzett „Performance Project” kutatási program keretében Párizsban és Lyon mellett párhuzamosan két új építésű, többlakásos épületen vizsgálták az Aereco helyiségenként levegőminőség-érzékeléssel szabályozott szellőzési rendszer hatásfokát. 

A mérések 2007 novemberében kezdődtek és két éven át folytak a használatban lévő 30 lakásban és ennek köszönhetően a fejlesztő szakemberek részletes és reprezentatív adatokat kaphattak az energiafelhasználásról, valamint a belső levegő minőség változásáról. A feldolgozott adatok segítettek a szellőző rendszerek továbbfejlesztésében és a műszaki paraméterek finomításában.

A párizsi épület, ahol a páraszabályozott rendszer tesztelésére sor került

 

További részletek lapunk 2015/3-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!