Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 3. szám

Hozzászólások

Mivel foglalkozik a TAKATA? Mit gyárt?

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Kiss Balázs Tihamér

Mivel foglalkozik a TAKATA? Mit gyárt?

Kiss Balázs Tihamér

projektvezető
ENSI Kft.

A TAKATA a világ egyik vezető autóipari biztonsági rendszereket gyártó vállalata, amelynek termékpalettáján megtalálhatók a kormánykerekek, légzsákrendszerek, gázgenerátorok, biztonsági övek, gyermekvédelmi rendszerek és egyéb alkatrészek.

A TAKATA világszerte több mint 36 ezer munkavállalót foglalkoztat. A piaci igényekre válaszolva Magyarországon, azon belül is Miskolcon épült meg egy zöldmezős beruházás keretében a TAKATA legújabb gyára, több mint 60 000 m2 beépített területen. Eddigi gyárépületei közül ez a legnagyobb és legmodernebb. Európában hat légzsákgyártó üzeme van, ezek összességében több mint 500 millió euró értékben termelnek évente. A Miskolcon újonnan létesült üzem a hetedik eddig megépült gyár, ahol több mint 1700 főt foglalkoztatnak. A konszern éves árbevétele 3510 milliárd euró.

 

A gyárüzem határidőre, megfelelő minőségben megépült, a vállalás teljesült

Rekordidő alatt elindult a gyártás Miskolcon. A Market Építő Zrt. 10 hónapos vállalási határidővel írta alá szerződését az új üzem létesítésére. A gyárterület összesen 16 épületből tevődik össze. Az alapkő letétele 2014. március 12-én volt. Az ENSI Kft. 2014. június15-én kezdte meg a munkáját az építési területen. Az épületgépészeti és technológiai rendszer átadása 2014. december 15-én sikeresen megtörtént. Az ENSI Kft. csapata 6 hónap alatt valósította meg.

 

A beépített rendszerekről bővebben

Ahhoz, hogy ezt az ütemtervet és az előírt precíz műszaki követelményrendszert meg tudjuk valósítani, kiemelt fontosságú volt, hogy olyan anyagokkal és technikával dolgozzunk, amelyek gyorsan, pontosan szerelhetők. Ilyen volt például:
• hornyos csőkötő rendszer alkalmazása – összesen
  34 800 fm acélcső és 7 900 db speciális összekötő
  felhasználásával;
• az ivóvíz rendszer esetén PP-R műanyag rendszert
  építettünk be – összesen 3 200 fm-t;
• a csőtartószerkezet tervezését és beszállítását a HILTI
  szaktudására alapoztuk. 65 tonna tartó került beépí-
  tésre;
• minden vezetéket előre legyártottunk és sorszámozva
  szállíttattuk ki az építési területre, ahol az összeszere-
  léssel foglalkoztunk.

A 9-es épület épületgépészeti szemszögből az üzem szíve-lelke. Ez az energiaközpont. Innen valósul meg:
• a fűtési és hűtési rendszerek ellátása, 
• a sűrített levegő ellátás és
• a középfeszültségű energiaellátás.

A fűtési rendszer hőellátása a PannEnergy Zrt. által szolgáltatott távfűtéssel valósult meg. A rendszer különlegessége, hogy egy környezettudatos fejlesztési kereten belül geotermikus megújuló energiaforrással is termeli a szükséges fűtővizet. 

A hőfoklépcsők a következőképpen alakultak: 80/60 °C a berendezések részére és 50/40 °C a melegvíz ellátásra. Az alacsony hőmérsékletű kör közvetlenül megy ki az épületből az irodai felhasználók felé. A fűtési távvezetékek kiépítésénél a föld alatti elvezetéses technikát választottuk. Érdekességképpen megemlítenénk, hogy összesen 3500 db golyóscsap került beépítésre a 16 épület kivitelezése során.

 

További részletek lapunk 2015/3-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!