Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 3. szám

Hozzászólások

A keringetőszivattyúk hatása fűtési rendszerek üzemének energiahatékonyságára éjszakai üzemmód esetén (Magyar Épületgépészek Napja 2014 – PhD szekció, ANGOL NYELVŰ)

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Rácz, Lukáš

A keringetőszivattyúk hatása fűtési rendszerek üzemének energiahatékonyságára éjszakai üzemmód esetén (Magyar Épületgépészek Napja 2014 – PhD szekció, ANGOL NYELVŰ)

Rácz, Lukáš

MSc hallgató
Slovak University of Technology in Bratislava Faculty of Civil Engineering, Department of Building Services

Összefoglalás

Napjainkban az egyre növekvő energiaárak miatt elengedhetetlen az optimális szabályozási megoldások alkalmazása a fűtéstechnika területén. Jelentős hőenergia megtakarítás érhető el, ha a megfelelő fűtési hőmérséklet alkalmazásával, hiszen egy fűtött helyiség hőmérsékletének 1 °C-kal való csökkentése 5 – 6%-os energia-megtakarítást jelent. Az is ismert, hogy egy épület teljes vagy részleges fűtésének éjszakai kikapcsolása nem gazdaságos, hiszen jelentős energia szükséges az épület újbóli felfűtéséhez.

A szerző által végzett vizsgálatok szerint az éjszakai üzemmód alkalmazásával megtakarítások érhetőek el. Kísérletei azt mutatják, hogy számos további befolyásoló tényezőt kell még figyelembe venni. Az éjszakai üzemmód új dimenziót jelent, mivel az alkalmazott cirkulációs szivattyú segítségével a felfűtési csúcsok megszüntethetők, így mérhető villamosenergia-megtakarítás érhető el.

 

További részletek lapunk 2015/3-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!