Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 3. szám

Hozzászólások

Használható-e a 3D lézerszkennelés az épületgépészeti tervezésben?

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Cserkuthy András

Használható-e a 3D lézerszkennelés az épületgépészeti tervezésben?

Cserkuthy András


GLT Mérnökiroda Kft.

A lézerszkenner bemutatása

Erről az új felmérési módszerről egyre többet lehet hallani szakmai berkeken belül is, de arról kevés szó esik, hogy hogyan, miként és mire használható fel ez a milliméter pontos felmérési dokumentáció. Rendkívül szerteágazó területeken használhatják, a rendőrségi baleseti helyszíneléstől kezdve az építőiparon át egészen a filmes animációk elkészítéséig. 

Belátható, hogy számos szakterületen, különbözőképpen alkalmazható a műszer és a kihasználás korlátait csak a kreativitás határozza meg. Ez alapján adódik a kérdés: hogyan lehet használni az épületgépészeti szakmában a műszert úgy, hogy az ténylegesen hasznos legyen, időt és pénzt spóroljon meg vagy egyszerűsítse a tervező munkáját, növelje a precizitást?

Ez az új technológiájú felmérés a lézeres hosszmérésen alapszik. A műszer alapjaiban egy egyszerű lézeres távolságmérő, amelynek a fejegysége kilövell egy lézernyalábot, ami az adott felület egy pontjáról visszaverődve a műszerbe jut vissza. A visszaverődési idő alapján meghatározható az objektum távolsága a mérőműszertől. Ezt teszi egy egyszerű kézi távolságmérő is, ám a 3D lézerszkenner ezt az adott pontot elhelyezi a térben a műszerhez viszonyítva. Az elhelyezés a visszaverődési idő (távolság) és a kisugárzás geometriai viszonyai alapján történik. Így kapunk egy pontot a térben, amelynek a koordinátái rögzítettek a műszer origójához viszonyítva. A berendezés függőlegesen és vízszintesen körbeforogva közel 40 000 pontot helyez el a térben másodpercenként, így pásztázva végig a teret. A műszer felmérési tartománya 360° x 270° és akár 400 millió pontot is képes felmérni egy mérőállásból.

Ezen felül a lézeres mérést követően lehetőségünk van egy kitűnő minőségű gömbpanorámakép készítésére is. Számítógépes programunk segítségével a panorámaképet térben ráfeszíthetjük a pontfelhőre, így adva valóságos színeket a felmérésnek.

Egy 4 emeletes társasház hőközpontjának a felméréséhez körülbelül 4-5 mérőállás szükséges közepes felbontással (15 millió pont) ahhoz, hogy minden tökéletesen, milliméter pontossággal látszódjon. Egy hőközpont helyszíni felmérése körülbelül másfél órát vesz igénybe.

 

Az épületgépészeti tervezésben való alkalmazás

Az épületgépészeti tervezésnél több fázisban alkalmazhatjuk a térszkennelés technológiáját: tervezés előtt, kivitelezés közben vagy akár a kivitelezés után készülő megvalósulási tervdokumentáció elkészítéséhez.

 

További részletek lapunk 2015/3-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!