Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 3. szám

Hozzászólások

Vízkezelési kérdések az épületgépészet szemszögéből – I. rész: Háztartási vízkezelés

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Gerencsérné dr. Berta Renáta - Rácz Gábor PhD - Szemmelveisz Ildikó - Varga Zoltán - Dr. Galambos Ildikó PhD

Vízkezelési kérdések az épületgépészet szemszögéből – I. rész: Háztartási vízkezelés

Gerencsérné dr. Berta Renáta


Soós Ernő Víztechnológiai Kutató- és Fejlesztőközpont

Rácz Gábor PhD

okleveles élelmiszermérnök, az élelmiszertudományok doktora, víz- és szennyvízkezelő rendszerüzemeltető szakmérnök
Hidrofilt Kft.

Szemmelveisz Ildikó


Soós Ernő Víztechnológiai Kutató- és Fejlesztőközpont

Varga Zoltán


Soós Ernő Víztechnológiai Kutató- és Fejlesztőközpont

Dr. Galambos Ildikó PhD

kutatásvezető
Soós Ernő Víztechnológiai Kutató- és Fejlesztőközpont

1. Bevezetés

Mind az ipari, mind pedig a háztartásokban felhasznált víz minősége egyre fontosabbá válik napjainkra, így alapvető a gazdaságos, költséghatékony és környezetkímélő vízkezelő berendezések használatának az igénye minden területen. 

Cikksorozatunk első részében áttekintést kívánunk adni a jelenleg piacon elérhető háztartási víztisztító berendezések működési elvéről, karbantartás- és költségigényéről. A második és harmadik részben a nagyobb épületek, épület komplexumok (társasházak, panziók, hotelek, sportlétesítmények stb.) vízellátása kerül kifejtésre, továbbá a használati melegvíz illetve kazántápvíz előállítása; fűtési rendszerek első feltöltése; a kútvíz, esővíz felhasználása szürke vízként, illetve wellness részlegek, medencék megfelelő vízminőségének biztosítása témaköröket tárgyaljuk.

2. Lakossági ivóvíz-kezelési igények

Hazánkban a lakosság elsősorban a közműhálózatokból kapja a szolgáltatott vizet. Technikailag gyorsan fejlődő világunkban egyre több háztartásban merül fel az otthoni víztisztítás, mint utótisztítás igénye, mivel a központi kezeléssel sajnos nem orvosolható a vízminőségi problémák egy része. 

Ez részben abból adódik, hogy a kiterjedt vízhálózati rendszerekben a mikrobiológiai aktivitást vissza kell szorítani csírátlanító vegyszerek adagolásával. Az általánosan alkalmazott klór viszont reakcióba lép a víz kisebb-nagyobb mennyiségben előforduló alkotóival (ammónia, szerves vegyületek stb.) és ennek következtében egészségügyi szempontból kifogásolható melléktermékek is keletkezhetnek (pl. triklóramin, AOX és THM vegyületek).

Cserélhető betétes szűrők

További igényként merülhet fel, hogy a szabványos értékekre tisztított víz minőségét még javítsuk olyan alkotók tekintetében, mint pl. a gyógyszer- és növényvédőszermaradványok, illetve a maradék klór eltávolítása stb. Az egészséges ivóvíz fogyasztás céljain túl, a technikai eszközöket, mint például bojlerek, kazánok, mosó- és mosogatógépek, csőrendszerek és szerelvények, is érdemes védeni a vízkő lerakódástól, elsősorban gazdasági megfontolások alapján.

 

3. Az ivóvízkezelő berendezések csoportosítása
A kisberendezések lehetnek „point-of-use” típusúak, ezek a felhasználás helyén tisztítják a vizet, illetve lehetnek „point-of-entry” típusúak, amelyek a házba való belépés helyén, központilag tisztítják, kezelik a vezetékes vizet [1].

3.1. A „point-of-use” típusú szűrők csoportjába sorolhatók a vízszűrő kancsók, a csapra, illetve a pult alá szerelhető berendezések, valamint a speciálisan mosó- és mosogatógép elé szerelhető polifoszfát adagolók, illetve az aktívszén szűrők, amelyek adszorpciós képességük révén távolítják el a szennyező anyagokat.

3.2. A „point-of-entry” típusú vízkezelők a mechanikai szűrők, amelyek lehetnek durva (30 – 50 µm pórusátmérőjű), illetve finom (10 µm alatti pórusátmérőjű) szűrők; illetve speciális szűrőegységek, továbbá ismertek mágneses vízkezelők, vízlágyítók, illetve membránszűrő berendezések.

A háztartási vízkezelő berendezések főbb jellemzőit a következő oldalon bemutatott 1. és 2. táblázat szemlélteti.

 

További részletek lapunk 2015/3-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!