Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 3. szám

Hozzászólások

Világszenzáció: varrat nélküli többrétegű csővezeték az Uponortól

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Pölcz Csaba

Világszenzáció: varrat nélküli többrétegű csővezeték az Uponortól

Pölcz Csaba

ügyvezető
Uponor Épületgépészeti Kft.

Az Uponor bejelentette, hogy 2015 májusában bevezeti a kelet-európai piacra a világ első varrat nélküli csővezetékét, az Uni Pipe PLUS-t.

Az Uni Pipe PLUS az első csővezeték, amely varratmentes többrétegű csővezeték technológiával készül. Ezt a technológiát az élelmiszeriparban, az atomenergia szektorokban használt csővezetékek gyártásához és az autóiparban alkalmazzák. Az Uponor az első és egyetlen cég a világon, amely ezt a technológiát alkalmazza épületgépészeti rendszerek varrat nélküli csővezetékeinek a gyártásához.  

Az új Uni Pipe PLUS teljes mértékben húzott technológiával készül. A terméket Ralf Wintersteinnek, az Uponor műszaki menedzserének a csapata fejlesztette ki. A csővezetékek sajtolással készülnek (húzott technológia), amelyen így nem lesz hegesztési varrat, tehát nem lesznek gyenge pontjai. Az Uni Pipe PLUS tekercsben és szálban is kapható, jelenleg első lépésben 32 mm méretig.

A technológiának köszönhetően a tekercses kivitel jobban hajlítható (szerszámmal 2,5 D), míg a szálas sokkal merevebb. 

Bernd Kettler, az Uponor Uni Pipe PLUS program vezetője így nyilatkozott a csővezetékről:
„Ötven év tapasztalata alapján igazolt, hogy a varrat nélküli csővezetékek folyamatos nyomásállóságot biztosítanak, szemben a hegesztett csővezetékekkel, amelyek regressziós görbéje meredeken ereszkedik, közeledve az élettartamuk végéhez. A hegesztési varratok hiánya körülbelül 40 százalékkal növeli meg a tekercses csővezetékek hajlíthatóságát. A sarkoknál nem kell többé könyökidomot használni – mondja Bernd Kettler – egyszerűen csak meg kell hajlítani a varrat nélküli csővezetéket a kívánt sugárban. Ezzel szemben a szálas kiszerelés merevebb, ezáltal ideálissá válik a falon kívüli, látható szerelésre. Kevesebb bilincsre van szükség a rögzítéshez, a cső nem hajlik meg hosszabb idő után sem.”

Az UniPipe PLUS csövek kifejlesztése előtt inkább vékonyabb alumíniumréteget alkalmaztak a csövek hajlékonyságának növelésére (először 4 mm, majd 2 mm vastagság). Ezt azonban az ellenállóképesség és a biztonság árán érték el. A gyártási folyamat alapvető újragondolásával az Uponor új varrat nélküli csővezetékek fejlesztésébe fogott.

 

További részletek lapunk 2015/3-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!