Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Parsch Ádám

Új lehetőség a légkezelők energetikai hatékonyságának növelésére (ZerAx® innováció)

Parsch Ádám

mérnök tanácsadó, okl. épületgépész-mérnök
SCHAKO Kft.

A légkezelőkre vonatkozó 1253/2014 Ecodesign Szabályozás 2018. január 1-én lép életbe. Az energia-megtakarítás légkezelők fejlesztése során az egyik legfontosabb szempont, különös tekintettel a nagy térfogatáramú, közösségi használatú berendezésekre. A hővisszanyerés nagy sikerű és széles körben alkalmazott eszköze a komfort és technológiai légkezelő berendezések energiahatékonyságának növelésére. Az előírások szigorodásával, a hatásfok-növelés érdekében, a gyártók jelentős méretű fejlesztéseket hajtottak végre ezen a területen. Ugyanakkor a légkezelők energiafelhasználásának 60%-át kitevő ventilátorok szinte észrevétlenek maradtak. Az Ecodesign Szabályozás specifikus ventilátor-teljesítményre (SPF) vonatkozó szigorodó követelményei a jövőbeli légkezelők fejlesztését jelentős mértékben támogatják.

A mai kor légkezelő berendezéseit maximális rugalmasság jellemzi és felépítésüket mindenkor a funkcionalitás határozza meg. Ezek, mint a légtechnikai rendszerek alapberendezései biztosítják a folyamatok és a funkcionalitás optimális összehangoltságát. Lényegében az alábbi alapkövetelményeknek kell megfelelni:
• Alacsony energia-felhasználás.
• A légsebesség minimalizálása a berendezésben.
• Sima felületek, higiénikus belső felépítés.
• Tisztítás céljából egyszerű hozzáférés a beépített
   egységekhez.
• Változtathatóság és alkalmazkodás a változó igényekhez
   a teljesítmény és szerkezeti felépítés terén egyaránt.

A légkezelőket gyártó Trubel Luft- und Klimatechnik és a NOVENCO közös összehasonlító teljesítménymérés-sorozatot végeztek a TÜV Süd teszt-laboratóriumában. A TÜV Süd elismerten a világ egyik vezető vizsgáló, minősítő és tanúsító vállalata. Az összehasonlító mérés megrendelője Németország egyik vezető gépjármű-gyártó vállalata volt.

Mindkét mérést azonos installációs környezetben, azonos mérési pontokkal és mérőberendezésekkel, azonban két különböző ventilátorral végezték: egy meg nem határozott gyártó prémium minőségű plug-in ventilátorával és a NOVENCO ZerAx® axiálventilátorával. A mérési sorozatok összesített eredményei meggyőző fölénnyel a ZerAx® ventilátort hozták ki győztesnek.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/1-2-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!