Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Schmidt Ferenc

Épületek energiahatékonyságának növelése Belimo Energy Valve-vel

Schmidt Ferenc

értékesítési vezető
BELIMO Magyarország

Sokak számára már ismert tény, hogy az épületeink rendkívül sok energiát használnak fel. Életünk túlnyomó részét bennük töltjük, így nem csoda, hogy ők adják a globális energiafogyasztás 40%-át, a vízhasználat 25%-át, továbbá az üvegházhatású gázok kibocsátásának közel egyharmadáért is felelősek.

Az épületeken belül az energiafelhasználás 33 – 39%-a fordítódik épületgépészeti célokra. Felmérések szerint a világ globális energiafelhasználásának 6%-a kifejezetten az épületek hűtését szolgálja.

Összességében azt mondhatjuk, hogy a fűtési és hűtési megoldások hatalmas energiákat emésztenek fel. De talán ennél is fontosabb tény, hogy az épületek túlnyomó része messze van az energiatakarékos működéstől. Mivel jelentős energiákról beszélünk, már kismértékű optimalizálás esetén is nagy megtakarításokat érhetünk el.

De mi okozza a legtöbb gondot? Hol vannak azok a pontok, ahol a legtöbb energia-megtakarítást lehet elérni, akár felújítás, akár új beruházás esetén?

A jelenség után kutatva kiderül, hogy az épületek több mint fele szenved az úgy nevezett „kis delta T szindrómában”. Elsősorban az üzemeltetők találkoznak a jelenséggel, de hatása a bérlőkön keresztül a beruházókra és a tervezőkre is kihat. A Google több milliós találata a „low delta T syndrome” kifejezésre arról árulkodik, hogy nem egy új keletű problémáról van szó.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/1-2-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!