Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Dr. Chappon Miklós

Kincsek az Épületgépészeti Múzeumból – Jégszekrény, avagy a háztartási hűtés kezdete

Dr. Chappon Miklós

c. egyetemi docens; igazgató
Épületgépészeti Múzeum

Február van, a Pollack Expo és a jég begyűjtésének időszaka. Az élelmiszerek eltarthatósága érdekében (a jéggyárak megjelenése előtt) oly sok jeget kellett begyűjteni, illetve elvermelni, mely mennyiség – az olvadást is beszámítva – kitartott a következő télig. Természetes vizeinkről, folyókról és főleg a tavakról szerezték be a szükséges mennyiséget. A különböző vastagságú jeget célszerszámokkal fűrészelték, darabolták. A gazdagabb helyeken épített, jól szigetelt jégvermekben helyezték el a jégszekrényekbe szánt hűtőanyagot. A szegényebbek gödröt ástak, kibélelték szalmával, majd a behelyezett jeget szintén szalmával borították. A gödröt célszerűen egy domb északi oldalán ásták.

Jóval egyszerűbb és tisztább időszak következett a jéggyárak beléptével, ami után lovas szekerekkel vitték házhoz az igény szerinti táblás jeget. Sőt, kisebb jégszekrényekhez fél táblát is vásárolhatott a lakó. Meg sem kellett rendelni, csak figyelni a rikkancsot, aki folyamatosan kiabálta: „itt a jeges, jeges a jeges”.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/1-2-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!