Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Henszelmann Imre

Ne tégy rossz fát a tűzre!

Henszelmann Imre

vegyészmérnök, MACSOI titkár
Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és Gyártók Országos Ipartestülete (MACSOI)

A lakossági tüzelés és a környezetbarát fűtés

Ezen a télen e sorok írásáig kedvező volt a meteorológiai helyzet, alig volt szmogos nap, de egy medence típusú térben a szmog könnyen ki tud alakulni. A szélcsendes időjárásnál, magas légnyomás, nagy relatív páratartalom és fagypont körüli hőmérséklet esetén a levegőben lévő szemcséken kondenzáció következik be, amikor az emelkedő és közben gyorsan hűlő levegő eléri a telítettségi állapotot. A lebegő szemcsék fő alkotója a korom és a kén-dioxid. A finom szén redukáló, a kén savas kémiai tulajdonságot hordoz. Az ilyen füstköd nagyon káros az egészségre. Feltételezhetően az emiatt való aggódás szüli az olyan híreket, hogy betiltják a szilárdtüzelést.

Javaslatunk, hogy ezt a szilárdtüzelést először járjuk körbe, majd próbáljuk felosztani: környezetszennyező és környezetbarát anyagok, eljárások és üzemeltetések találhatók benne. Mindannyiunk közös érdeke, hogy igyekezzünk a jót megtartani, sőt tovább javítani és a rosszat is jobbá tenni. Az orvosoktól tudhatjuk: előbb gyógyítani kell, s csak ha már reménytelen, akkor szabad amputálni.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/1-2-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!