Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Ing. Nemethova, Ema

Modern irodaépület épületgépészetének energiahatékonysági szimulációja a hőmérsékleti stabilitás és energiaegyensúly figyelembevételével (angol nyelvű)

Ing. Nemethova, Ema

PhD student
Slovak University of Technology in Bratislava, Faculty of Civil Engineering, Department of Building Services

Absztrakt

A cikk bemutatja egy új irodaépület (University of Applied Sciences, Burgenland, Pinkafeld, Ausztria) komfort és energetikai vizsgálatát, szimulációját. Az épület kétszintes, teljesen üveg homlokzatú, fűtését és hűtését hőszivattyú biztosítja. A fűtési rendszere padlófűtés/hűtés, födémbe épített csőkígyó (betonmag aktiválás), mennyezetfűtés/hűtés. A rendszerek külön-külön és bármilyen kombinációban tudnak működni. A szerző 17 különböző változatot elemez, ahol változtatja a fűtési/hűtési módot, a szellőzés szabályozását és az árnyékolást. A TRSYS programmal készített szimulációt összehasonlítja a mérési eredményeivel. A kutatás eredményeit – amelyek mind a belső hőmérsékletre, mind az épület energiafelhasználására kiterjednek – diagramos feldolgozásban mutatja be.

A szerző munkája eredményeit a Magyar Épületgépészek Napja 2017 PhD szekciójában mutatta be, a cikk ennek alapján készült.

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/1-2-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!