Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Eördöghné Dr. Miklós Mária

Tervezhető ivóvízhigiénia

Eördöghné Dr. Miklós Mária

hab. egyetemi docens
Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar

Előzmények

A Magyar Mérnöki Kamara FAP (Feladat Alapú Finanszírozási Pályázatok) Testülete 2017. júniusában támogatásra jogosultnak ítélte az „A biztonságos ivóvízellátás megteremtésének tervezési eszközei” címen benyújtott pályázat-tervezetünket. Az MMK Alelnöki Tanácsának döntése után dr. Barna Lajos vezetésével dr. Szánthó Zoltán, dr. Balla József és jómagam írtuk meg szakmai anyagunkat, amelynek rövid bemutatása ez a cikk. A téma szorosan kötődik hagyományosan nem épületgépészeti területekhez, így lektorként bevontunk a munkába higiéniai, illetve vegyész szakembereket dr. Barna Zsófia és dr. Bajnóczy Gábor személyében. A pályamű MMK azonosító száma: 10/2017-ÉGT.

Bevezetés

A pályázat benyújtásának indoka a vízellátás rendeleti hátterének változása volt: az elmúlt években új Viziközmű törvény (2015. évi CXIX. törvény, a 2011. évi CCIX. tv. módosítása)  lépett életbe, hatályossá vált az ún. Legionella-rendelet (49/2015. EMMI rendelet).  A megváltozott szabályozási háttér új szempontokat hozott előtérbe a vízellátó hálózatok tervezése, kivitelezése és üzemeltetése során, új szemlélettel kell tekintenünk az ivóvizes rendszerek létesítésének, működtetésének minden fázisára. Elsősorban az ivóvíz-higiénia biztosítása értékelődött fel, ez a korábban általánosan vízszolgáltatói feladatként értelmezett munka mostanra a vízhálózatok tervezőire, kivitelezőire, üzemeltetőire is nagyobb felelősséget terhel. Egyfajta tervezői szemléletet formáló segédletként dolgoztuk ki a pályaművünket. Ez a cikk az új szempontokra, az ezekből adódó legfontosabb változásokra szeretné ráirányítani a figyelmet, a terjedelmi korlátok keretein belül.

 

A pályamű tartalma

A segédlet öt nagyobb fejezetre tagolódik:
• Az emberi fogyasztásra szánt víz – ivóvíz – jellemzői
• Korrózió vízellátó rendszerekben
• Az emberi fogyasztásra szánt víz az épületgépészeti rendszerekben
• Legionella baktériumok a vízellátó rendszerben
• Tervezési-kialakítási követelmények, helyes műszaki megoldások

Ezek közül ebben a cikkben főleg az ivóvízhigiénia témáját járom körbe.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/1-2-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!