Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 11. szám

November hónap érdekes szakmai rendezvényeket tartogat az épületgépészek számára. Az Országos Magyar Épületgépészek Napja – OMÉN 2019 rendezvénysorozata keretében találkozhatunk egymással és sok érdekes rendezvényen vehetünk részt. Lapunkban felhívjuk a figyelmet a Műegyetemen sorra kerülő rendezvényekre, ahol két témában is részt lehet venni szakmai továbbképzésen, neves külföldi előadók véleményét lehet meghallgatni az okos épületekről és az épületek dinamikus szimulációjáról. A felsőoktatási intézmények hallgatói komoly és játékos feladatok megoldásával összemérhetik felkészültségüket és kreativitásukat. 

A rendezvénysorozatra készülve egy lektorált cikket választottunk első cikkünknek, amelynek szerzői a kereskedelmi szektorban használt DC inverteres hűtőaggregát energiafogyasztásának optimalizálásával kapcsolatos vizsgálataik eredményeit mutatják be. A vizsgálatok eredményeként többek között megállapították, hogy a PID szabályozású DC inverteres készülék mintegy 62%-os energia megtakarítást eredményezett.

Következő, a REHVA Journalból átvett cikkünk közreadását azért tartottuk fontosnak, mert háttér információkat ad az EN ISO 52000 szabványcsomag gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban. Ezt a szabványcsomagot az Európai Bizottság az Épületenergetikai Irányelv (EPBD) támogatására dolgozta ki.

A továbbiakban több érdekes témáról olvashatnak. A hőszivattyúk fejlesztése terén többen is jelentős eredményeket értek el, ezek közül kettőt mutatunk be ebben a lapszámban.

A jó belső környezet biztosítása az épületgépészek kiemelt feladata. Bemutatjuk az Aereco székházát, amelynek tervezésekor a környezetbarát épület és a jó belső levegő minőség biztosítása alapvető szempont volt.

Nemcsak az irodaépületekben fontos a megfelelő belső környezet, arra is tekintettel kell lenni, hogy az eredeti természetes élőhelyük klímájától és tereitől gyakran nagyon távol élő állatok számára optimális környezetet biztosítsunk. Erről olvashatnak a Veszprémi Állatkert esetében.

Szerzőnk bemutatja az okos érzékelőként is használható frekvenciaváltót. Az állapot alapú megfigyelés kiválóan használható az állapot alapú karbantartás bevezetésére, a megelőző karbantartás tervezésére.

Olvashatnak modern szennyvízátemelő berendezésről, amelynek nagyobb az üzembiztonsága és az élettartama, mint a hagyományos átemelőké, valamint az energiahatékonysága is kedvezőbb.

Az energiahatékonyság a fűtési rendszerek esetében is nagyon fontos kérdés. Ezt segítik a bemutatott dinamikus radiátorszelepek, amelyek pontosabb hőmérséklet szabályozást és csendesebb működést tesznek lehetővé.

A gyűjtőkémények kérdése ma előtérben van. Olyan megoldást mutatunk be, amely a meglévő kéménybe beépítve lehetővé teszi, hogy a kéményre csatlakozó turbós készülékek tovább üzemelhessenek, de bármelyik készülék bármikor lecserélhető legyen kondenzációs kazánra.

Folytatjuk korábban megkezdett sorozatunkat a gyakorlatban előforduló szerelési hibák megoldásáról, a ventilátorok zajának csökkentéséről és a múzeumi kincsek közül a rajzeszközökről.

Beszámolót adunk közre az októberben rendezett 50. Jubileumi Gázkonferenciáról és felhívást olvashatnak a 2020 tavaszán sorra kerülő XI. Országos Kéménykonferenciáról.

Tanulságos életpályák című sorozatunkban ezúttal Halász Györgyné dr. gondolatait olvashatják.