Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Érdekes programokon találkoztunk, hallgattunk előadásokat, megismerkedhettünk a jövő épületgépészeivel. Amint az OMÉN rendezvényről közreadott beszámolóban szerepel, 38 helyszínen szerveztek programokat. A záró rendezvényen, az Épületgépész Bálon került sor a szakma kiválóságainak bemutatására és díjaik átadására. Lapunkban bemutatjuk a díjazottakat.

A hét kiemelkedő eseménye volt az „Egészség. Kényelem. Hatékonyság” mottóval meghirdetett Műegyetemi Épületgépész Nap. Itt szakmai továbbképzésnek számító előadásokat hallgathattak meg a mérnökök, de emellett további előadásokra és szakmai beszélgetésekre is sor került. Nagy érdeklődés mellett zajlott le Magyarország első épületenergetikai workshopja. Az egyetemi hallgatók bemutatták diplomamunkájukat és szakdolgozatukat, valamint vetélkedőn mérték össze tudásukat és találékonyságukat.

Az épületgépészek jól teljesítettek – állapítja meg a rendezvényeket méltató szerzőnk. Ezt alátámasztva két lektorált cikket is közreadunk decemberi számunkban.

Az első lektorált cikk szerzője a teljes energiahasznosítású gépek hatékonyságának vizsgálatával kapcsolatos eredményeit mutatja be. Ezekkel a gépekkel egyszerre hűtünk és fűtünk is. A szerző bemutatja a termokémiai hatásfok alakulását a hőmérséklet függvényében, diagramok formájában és a vizsgálathoz kidolgozott matematikai összefüggéseket is.

A második lektorált cikkünk szerzője az előző számunkban közreadott kutatási munka további eredményeiről számol be. Ennek tárgya a kereskedelmi szektorban elterjedőben lévő, DC inverteres hűtőaggregát energiafogyasztásának optimalizálása. A most bemutatott munka célja egy olyan termikus szimulációs modell kidolgozása volt, amely alkalmas a hűtőkamrákhoz alkalmazott különböző szabályozású klímatechnikai rendszerek termikus paramétereinek vizsgálatára. A munka eredményeként a szerzők megállapítják, hogy a kidolgozott termikus szimulációs modell közel megfelelő pontossággal írja le a rendszer működését.

A REHVA Journal-ból átvett cikk szerzői a tisztaterek légellátását vizsgálják. A kérdés az, hogy a nap 24 órájában állandó értéken tartott szellőző levegő térfogatáram helyett, ami nagyon energiaigényes, alkalmazható-e a részecskeszámra, illetve a benn tartózkodók számára történő szabályozás? A kutatás gyógyszeripari tisztaterek tényleges, mérésekkel alátámasztott vizsgálatai alapján készült.

A továbbiakban is vezető téma a hűtés. Bemutatjuk a hűtőközegek felújításának módszerét és lehetőségeit, valamint a felújított hűtőközeg alkalmazását korszerű berendezésekben. A szerzők kiemelik a felújítás környezeti vonatkozásait is.

Következő cikkünk szerzője áttekinti a levegős hőszivattyúk tervezési problémáit és új, nagyon előnyös tulajdonságokkal rendelkező gépeket mutat be.

A lap további részében is vezető téma a környezeti terhelés csökkentése. Szerzőnk részletesen foglalkozik a szén-dioxid kibocsátás csökkentését célzó intézkedésekkel, például a kvóta szabályozás rendszerével.

Az energiahatékonyság javításának egyik eszköze a meglévő ventilátorok cseréje új, hatékony berendezésekre. Szerzőnk ennek egyik lehetőségét mutatja be.

Az Épületgépészeti Múzeum kincsei közül ebben a számban egy közel 100 éves gázkandallót ismerhetnek meg.

Tanulságos életpályák című sorozatunkban ezúttal Gaál Lászlóné, Éva gondolatait olvashatják.