Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

L. Szabó Gábor

Teljes energiahasznosítású abszorpciós gépek energetikai vizsgálata

L. Szabó Gábor

egyetemi tanársegéd, okleveles létesítménymérnök
Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék

Kivonat

A cikkben a megújuló energiaforrásokat is alkalmazni tudó abszorpciós hűtőgépeket vizsgálom. Ezekkel a készülékekkel a hidegenergia előállítása közben jelentős mennyiségű, de rossz minőségű hőenergia is keletkezik. Azokat a készülékeket, amelyeknél hasznosítjuk ezt a hőenergiát is, teljes energiahasznosítású gépeknek nevezzük. A cikkben a termokémiai teljesítmény viszonyszám segítségével vizsgálom ezen készülékek energiaigényét és hatékonyságát.

Kulcsszavak: teljes energiahasznosítás, termokémiai
                      teljesítmény viszonyszám, abszorpciós
                      gépek

1. Bevezetés

A globális felmelegedés okozta károk mérséklésére az Európai Unió jogalkotói többféle erőfeszítést tesznek. Ezek egyike az energiatudatosság növelése, az épületek energiafelhasználásának csökkentése, és a megújuló energiaforrások használatának előtérbe helyezése. Az épületek adják az Unió energiafogyasztásának közel 40%-át [1]. Az épületek energiaigényét jellemzően passzív módon, hőszigeteléssel igyekeznek csökkenteni. Ezzel a fűtési igény mindenképp csökken, de a földrajzi helytől függően, eltérő mértékben [2-3].

Az új építésű épületeknél megfigyelhető a transzparens felületek növekedése, emiatt pedig a hőterhelés legtöbb esetben csak aktív hűtéssel fedezhető. Ennek legegyszerűbb módja a kezeletlen szellőzés intenzitásának növelése. Hőszigeteléssel és a szellőző levegő légcsereszámának növelésével akár 50%-kal is csökkenhet a hűtési igény [4-8].

A hűtési rendszerek részaránya az épületek energiamérlegében nő. Fontos ezért, hogy az épületek hűtésére fordított hidegenergiát minél hatékonyabban használjuk fel, illetve ha lehetőségünk van rá, megújuló energiával működtessük [9]. Ez utóbbi feltételt tudja megvalósítani az abszorpciós hűtőgép, amely működhet napenergiával [1], geotermikus energiával [11], de akár hulladékhővel is.

Az energiatudatosság érdekében viszont nem elégedhetünk meg ennyivel. A hűtőgépek az elpárologtatónál hidegenergiát állítanak elő, és közben a kondenzátor oldalon hőenergiát is. Ez a hőenergia alapvetően nagy mennyiségű, de alacsony hőmérsékletű, így hasznosíthatósága korlátozott. Abban az esetben, ha hasznosítani tudjuk ezt a hőenergiát, a készülékünket teljes energiahasznosítású gépnek nevezhetjük. E megoldások energetikai vizsgálatával foglalkozik a cikk.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/12-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!