Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Első cikkünk szerzői közintézmények energiafogyasztásának vizsgálatáról számolnak be. A vizsgálatok eredményei alapján megállapítják, hogy a nem megfelelő üzemvitel jelentős energiapazarláshoz vezethet. A problémára hatékony megoldást jelenthetnek az okos mérőrendszerek, amelyekkel lehetővé válik a napi fogyasztási profilok megjelenítése a felhasználók számára is könnyen értelmezhető diagramok formájában. Ezeket az adatokat azonban ki is kell elemezni és meg kell tenni a szükséges lépéseket a hatékonyabb épületüzemeltetés érdekében. A vizsgálat a TOGETHER program keretében valósult meg, amelynek fő célja a fogyasztói magatartást befolyásoló eszköztár alkalmazása volt.

A második cikk szerzői hővisszanyerős szellőztető berendezés vizsgálatának módjáról és eredményeiről számolnak be. A vizsgálatokat a BME Macskásy Komfort és Klímatechnikai Laboratóriumában kifejlesztett kísérleti mérőálláson végezték. Kétféle ellenáramú hővisszanyerő berendezés szenzibilis, látens és totális hatásfokát vizsgálták különféle üzemi paraméterek és külső környezeti légállapotok mellett. A legnagyobb hatásfokokat nyári időszakban mérték, amikor 94% feletti értékeket határoztak meg.

Lapunk első részében felhívjuk a figyelmet s szeptember végén sorra kerülő IV. Épületgépész Tervezői Konferenciára, amelynek mottója: „Biztonság és kényelem”.

A lap második részében a belső levegőminőséget biztosító energiahatékony szellőzési megoldásokat mutatunk be. Az elsőként megismerhető plazma kisülés képes a vírusok, baktériumok, penészgombák, veszélyes vegyi anyagok és allergének lebontására. Szerzőnk hatásos elektronmikroszkópos felvételekkel mutatja be a jelenséget.

Bemutatunk igényvezérelt szellőzési megoldásokat, amelyek családi házak, de akár többszintes társasházak hővisszanyerős, a pillanatnyi igényeknek megfelelő intenzitású szellőztetésére alkalmasak.

Olvashatnak a PIV – túlnyomásos szellőztetésről, ahol a tetőtérben elhelyezett készülék a jól átszellőző tetőtér levegőjét szívja be és kezelés után juttatja be az épületbe. A lassú légbefúvás a légréseken keresztül kitolja az épületből az elhasznált levegőt.

Bemutatkozik a KWL EC 170 W központi hővisszanyerős szellőztető, amely családi házakban, de társasházak lakásaiban is jól alkalmazható. Az innovatív easyControls beépített webszerveres vezérlés könnyű elérhetőséget és webböngészős kezelést biztosít.

A Kigali Egyezményben rögzített hűtőközeg csökkentés céldátuma 2047. Világszerte nagy erővel dolgoznak a kisebb GWP-értékű, alternatív hűtőközegek kifejlesztésén és alkalmazásán a meglévő berendezésekben. Cikkünk szerzői az amerikai TOPS bevásárlólánc példáján keresztül szemléltetik az R22 közeggel üzemelő hűtőgépek átalakítását az alternatív, 1500 alatti GWP-értékű R407H közegre.

Bemutatjuk az Ecose márkanevű, környezetbarát hőszigetelést, amely újrahasznosított üveghulladékból készül, kisebb a helyigénye és ennek köszönhetően környezetkímélő a szállítása is.

Hírt adunk a Solar Decathlon Europe versenyről, amelyen a Műegyetem csapata a „Kádár kocka” néven ismert épületek energetikai korszerűsítésére alkalmas megoldással vesz részt.

Beszámolunk a Debrecenben megrendezett 25. Épületgépészeti Szakmai nap eseményeiről és kitérünk az ezt követő, az épületgépészet jövőképének megvitatását célzó szakmai beszélgetés fontosabb megállapításaira is. Ugyancsak beszámolunk a IX. Szolár Konferenciáról és az Energiamenedzsment Konferenciáról, valamint a Siemens regionális sajtóversenyéről.

Tanulságos életpályák sorozatunkban dr. Stojanovits József szakmai életútját és véleményét mutatjuk be. Az Épületgépészeti Múzeum kincseit bemutató sorozatunkban ezúttal a Betz-féle mikromanométerről olvashatnak, amely megtalálható a Múzeumban.