Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Bán Dóra

Komfortterek levegőminőségének javítása légtisztító berendezésekkel

Bán Dóra

projekt támogató mérnök – légkezelő specialista
Daikin Hungary Kft.

Komfortterek klimatizálásakor az elsődleges feladat a megfelelő, kellemes mikroklíma biztosítása a helyiségben tartózkodók számára. Ez gyakran kimerül a megfelelő hőmérséklet előállításával. Kellemes hőkomfortról azonban akkor beszélhetünk, ha a hőmérséklet mellett a belső levegő nedvességtartalmát és sebességét is optimálisnak találja az ember. A hőérzeti komfort biztosítása mellett hasonlóan fontos a belső levegő minőség – elegendő frisslevegő bevezetése, és a különböző szennyezőanyagok eltávolítása vagy bizonyos érték alatt tartása, mint például a szén-dioxid, allergének, pollenek, gombák, VOC-gázok, különféle vírusok és baktériumok. 

A szellőztetés – természetes vagy mesterséges formában – mindig is jelen volt a lakóépületeknél. Ha természetes módon, ablaknyitással vagy természetes filtrációval, esetleg gravitációs szellőztetéssel biztosítjuk ezt, a kültéri levegő szűrés nélkül érkezik a helyiségbe, és hővisszanyerés hiányában az energiahatékonyság sem szökik az egekbe. A hatékony légcseréhez hővisszanyerős lakásszellőztetők és kisebb-nagyobb légkezelő berendezések egész tárháza nyújt segítséget, amelyben már megjelennek a finom porszemcséket és polleneket is megszűrő filterek. A gyakorlatban – szűrés ide vagy oda – a légkezelők és a légcsatorna hálózatok tisztántartása sokszor nem az előírtaknak megfelelően történik, melegágyat adva a szennyezők szaporodásának.

Azokban a komfortterekben, amelyekben kiemelten sok időt töltünk (otthon, munkahely), a fenti probléma kiküszöbölésére szóba jöhet a helyi légtisztítás. A légtisztítók célja a vegyi szennyeződések és allergén anyagok hatékony eltávolítása és az egészséges levegő biztosítása. Mindezek mellett „lebontással” kiszűrik a kellemetlen szagokat is. A kellemetlen és veszélyes részecskék eltávolításával a légtisztító közvetlenül hozzájárul az egészséges belső környezet megteremtéséhez.

Hogyan történik a lebontó mechanizmus streamer technológiával?

A „Streamer Discharge” egy olyan típusú plazma kisülés, amelyben nagysebességű elektronok ütköznek az oxigén és nitrogén molekulákkal. Az erőteljes streamer kisülés megütközik a baktériumokkal, lebontva és feltörve az azok felületén lévő fehérjéket, ezt követően aktiválódnak és oxidációs folyamattal lebontják a baktériumokat. Ez a kisülés képes a vírusok, baktériumok, penész, valamint a veszélyes vegyi anyagok és allergének lebontására. Ezt követően a streamer kisülés biztonságos nitrogén és oxigén atomokra, valamint vízmolekulákra bomlik le.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/5-ös számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!