Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Bargsten, Tobias - Dipl. Ing. Flohr, Felix

Hűtőközeg csökkentés: Európa példakép a világ számára

Bargsten, Tobias

új hűtőközegek értékesítő és marketing menedzsere
Daikin Chemical Europe GmbH

Dipl. Ing. Flohr, Felix

Technical Service Manager, Regulatory Specialist Refrigerants
Daikin Chemical Europe GmbH, Düsseldorf, Germany

A Creard R407H opció az R22 hűtőközeg alkalmazás számára meglévő hűtőberendezésekben.

2019. január 1-én életbe lépett a Kigali Egyezmény, az európai F-gáz rendelet átfogó függeléke. Ez az egyezmény is előírja az F-gázok lépésről-lépésre történő csökkentését, amelynek céldátuma 2047. Addig kell a forgalomba hozott HFC közegek (halogénezett fluorozott szénhidrogének) CO2-egyenértékű mennyiségét körülbelül a bázisérték hatodára csökkenteni. Európa határain kitekintve azt látjuk, hogy az országok szerte a világon felkészültek a kisebb GWP-értékű1 hűtőközegekre való átállásra. Példa erre az USA egyik bevásárlóközpont-lánca, amely a Daikin R407H alternatív hűtőközegére állt át az ipari hűtés terén2.


1 GWP – Global Warming Potential: Globális
   Felmelegedési Potenciál a gázok üvegház hatásának
   a számszerűsítésére
2 Lásd cikkünket a lap 2018/7-8. számában

Az F-gáz rendelet Európában csaknem három mozgalmas év óta a szóbeszéd tárgya. Az EU-ban 2015. január 1-e óta van érvényben egy kvótaalapú rendszer, a piacon jelen lévő részben halogénezett fluorozott szénhidrogének (HFC hűtőközegek) CO2-egyenértékű mennyiségének csökkentése érdekében. Európán kívül 2019. január 1-én egy hasonló szabályozás lépett érvénybe, a Kigali Egyezmény (a Montreal-jegyzőkönyv része). Az úgynevezett 2. típusú országok (ipari országok) számára az első csökkentési lépés 10% a 2011 – 2013. évek felhasználásához, mint alapértékhez képest, plusz 15% HFC pótlék. A címszó az ózonkárosító HFC hűtőközeg, amit ebben az összefüggésben ki kell emelni. Az EU-n kívül világszerte gyakran alkalmaznak még olyan hűtőberendezéseket, amelyek ilyen hűtőközeggel, például R22-vel üzemelnek. Ezek a részben újonnan üzembe helyezett berendezés-rendszerek még évekig üzemelni fognak és szivárgás esetén erősen terhelik az atmoszférát.

 

Világméretű összetartás a klímabarát hűtőközegekért

A Kigali Egyezmény szerinti csökkentésnek 2047-ben kell befejeződnie. Az ipari országok esetében 2036-ig a forgalomba hozott CO2-egyenértékű mennyiség 85 százalékos lépcsőzetes csökkentése várható, a bázisértékre vonatkoztatva. A fejletlen és fejlődő országok számára differenciált csökkentési tervek érvényesek, a 2024 és 2047 közötti időszakra 80 illetve 85 százalékos csökkentési tervekkel. A differenciálás alapját a különböző pénzügyi keretfeltételek jelentik, valamint a nagyon magas külső hőmérsékletű országokra, mint például Bahrein, Irak, Mali vagy Szíria vonatkozó kivételes szabályok.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/5-ös számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!