Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Szeptemberi számunk első cikkében azokról a mérésekről olvashatnak, amelyekre a Debreceni Egyetem helyiségeiben került sor. A mérések célja annak vizsgálata volt, hogy a helyiségek felújítása során a beépített fan-coil és split klímaberendezések hatására a nyári időszakban miként alakult a belső környezet minősége? A mérések megmutatták, hogy a hőségnapokon az operatív hőmérséklet a helyiségekben a hűtés nélkül meghaladta az elvárt értéket, míg a napközbeni hűtés csökkentette a túlmelegedés kockázatát.

A REHVA Journal augusztusi számában megjelent angol nyelvű cikk szerzői az EU által finanszírozott ALDREN Projekt eredményeit mutatják be. A projekt a mély felújításon áteső iroda és szálloda épületek európai tanúsító rendszerével foglalkozik. A projekt keretében kidolgozott ALDREN TAIL index tartalmazza a hőérzeti, akusztikai, megvilágítási és belső levegő minőség paramétereket. A tanúsítási rendszer figyelembe veszi az energiafogyasztást is.

A következő cikk szerzői a használati melegvíz előállításának lehetőségeit és fontos alkotóelemét, a tárolók viselkedését vizsgálták. Szimulációs és mérési eredmények segítségével bemutatják a különböző kapcsolású tárolókban és a bojlerekben kialakuló belső áramlási viszonyokat. Többek között megállapítják, hogy a hőtermelőre előnykapcsolással csatlakozó bojler a kisebb HMV fogyasztók ellátásának tökéletes eszköze.

Egy tízemeletes lakóház vízellátási problémáinak vizsgálatával foglalkozó cikkünk szerzői bemutatják a városi vízhálózat modellezésének eredményeit és a modellből leolvasott nyomásértékeket összevetik a valós mérési eredményekkel. Meghatározzák a vizsgált lakóépület vízhálózatában kialakuló nyomásveszteségeket és a méretezés eredményei alapján megállapítják, hogy a kiválasztott nyomásfokozó nem alkalmas a csúcsigények ellátására, helyette új szivattyút választanak.  

Folytatjuk a „Szellőztetni pedig kell!” cikksorozatunkat. Szerzőnk egy olyan fejlesztést mutat be, amely jó hatásfokú hővisszanyerő berendezést és fejlett vezérlést tartalmaz és ennek megfelelően energiahatékonyan jó minőségű levegőt biztosít közintézményekben, kereskedelmi létesítményekben.

Egy másik cikkben is a kiváló levegőminőség biztosítására alkalmas fejlesztés eredményéről olvashatnak. A bemutatott beltéri egységekben olyan szűrési technológiák találhatók, amelyek biztosítják az egészséges levegőt a helyiségekben. A cikkből részletesen megismerhetik ezeket a szűrési technológiákat.

A bemutatott fejlesztéseken kívül olvashatnak korszerű moduláris folyadékhűtőről és hidraulikai rendszerek automatikus beszabályozására képes szelepekről is.

Két cikk is foglalkozik az égéstermék-elvezető berendezésekkel. Bemutatunk a korszerű szilárd tüzelésű berendezések égéstermékének elvezetésére alkalmas acél és kerámiacsöves berendezéseket. Lehetnek olyan helyzetek, amikor a meglévő épített kémény huzata bizonyos időjárási feltételek mellett nem elegendő. Erre az esetre fejlesztették ki a cikkben bemutatott huzatfokozó ventilátorokat.

Napjaink egyik izgalmas kérdése a gyűjtőkéményekre csatlakozó gázkészülékek cseréje. Cikkünk egy olyan béléscső rendszert mutat be, amely lehetővé teszi, hogy a készülék bármikor lecserélhető legyen kondenzációs kazánra.

Folytatjuk a BME csapat Solar Decathlon Europe versenyen szereplő épületének bemutatását. Ezúttal az épület hőtechnikai viselkedéséről és épületgépészeti rendszeréről olvashatnak.

Ezúttal is több fontos szakmai eseményről olvashatnak, így az OMÉN 2019 alkalmából kiírt Tervezői Pályázatról, valamint az Év Épületgépésze díjakról. Tájékoztatást adunk az 50. Nemzetközi Gázkonferenciáról, amelyre október 21-22-én kerül sor Sárváron.