Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 9. szám

Hozzászólások

Honeywell Home PICV szelepek – Az OKOSSZELEP

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Honeywell Home

Honeywell Home PICV szelepek – Az OKOSSZELEP

Honeywell Home


Egyszerű és megbízható „egyszelepes” térfogatáram szabályozás, hidraulikai rendszerek automatikus beszabályozásához. Létezik ilyen, és ha igen, hogyan működik? Olvasson tovább és tudja meg, hogyan lehet a lehető legegyszerűbben és költséghatékonyan beszabályozni egy hidraulikai rendszert.

Gyakran találkozhatunk az épületgépészeti rendszerekben azzal a jelenséggel, hogy nem minden hőleadó működik egyszerre, vagyis a rendszer nincs hidraulikailag beszabályozva, ami jelentős komfortbeli problémákat és panaszokat okoz a felhasználók részéről.

Ezen felül a kis hőmérsékletkülönbség (Δt) magas visszatérő hőmérsékletű közeget is okoz, ami a hőtermelő hatásfokának a romlásához vezet. Ilyen például, ha nincs kondenzáció, vagy az alacsony hőmérséklet-különbség miatt a hőtermelő már nem tud modulálni és ki-be kapcsolgat, ami hosszú távon jelentősen csökkenti az élettartamát.

A legújabb szakági fejlesztéseknek köszönhetően a Honeywell Home termékei között már léteznek olyan automata szelepek, amelyek „helyettünk”, szakemberek helyett elvégzik a rendszer beszabályozását és az üzem közbeni arányos térfogatáram- és ezzel egyidejűleg a hőmérséklet-szabályozást is. Ezek a PICV nyomásfüggetlen állandó térfogatáram szabályozó szelepek.

Működésük a következő: a szelepen eső nyomáskülönbség változás hatására a szelepbe épített membrán az előre beállított értéken tartja a térfogatáramot úgy, hogy amennyiben nő a nyomáskülönbség a szelepen (mert például több hőleadó lezár), akkor fojt, ha pedig csökken a nyomáskülönbség, akkor nyit. Így a szelep képes arányosan szabályozni a kívánt térfogatáramot, mégpedig nem nyit-zár módon!

Ezzel elérhető, hogy teljesen mindegy, milyen közel vagy távol van a rendszer adott része a szivattyúhoz, illetve, hogy éppen hány hőleadó szelepe van nyitva, mindig a teljesítményigénynek megfelelő térfogatáramot tudunk biztosítani a fogyasztónak. Ezzel a beszabályozás automatikusan megtörténik és a PICV szelepek működés közben is állandó térfogatáramot, így közel állandó Δt-t tartanak, ami alacsony visszatérő közeghőmérsékletet eredményez.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/9-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!