Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 9. szám

Hozzászólások

Szellőztetni pedig kell! III. rész

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Katona Zoltán

Szellőztetni pedig kell! III. rész

Katona Zoltán

gépészmérnök, mérnök-értékesítő
Columbus Klímaértékesítő Kft.

A témával kapcsolatos, a lap 2018. novemberi és 2019. áprilisi számában megjelent cikket folytatjuk a következőkben.

A mai új és felújított épületek esetén a szellőztetés fontosságát nem szabad alábecsülni, ez vonatkozik a jól záródó nyílászárókkal ellátott új épületekre, illetve a meglévő, rosszul szellőző épületekre is. Jelentősen csökken a komfortérzetünk egy át nem szellőztetett, elhasznált levegőjű belső térben, ahol pl. a kilégzésből eredő szén-dioxid koncentráció megnövekedett. Leggyakrabban tapasztalhatjuk ezt pl. tantermekben, régi sportlétesítményekben, edzőtermekben, ahol sok ember tartózkodik – sportolás közben egyébként is több oxigént fogyaszt, és több szén-dioxidot fúj ki az emberi szervezet –, ilyen belső terekben gyakran érezzük, hogy elhasznált a levegő, nincs oxigén.

A beltéri levegő minőségét (IAQ) nem csak a frisslevegő mennyisége határozza meg –, fontos az is, hogy megfelelően tiszta, szennyezőanyagoktól mentes szűrt levegő legyen a zárt térben. Éppen ezért a befújt levegőt szűrni kell, a szűrőket nem üzemidő alapján, hanem eltömődésre, előtte és utána mért adott Δp nyomáskülönbsége esetén kell tisztítani, cserélni. Egy szennyezett állapotban használt szűrő többet árt, mint használ: szennyezőanyagot juttat a belső térbe.

A szellőzésre vonatkozó irányelveket a 1253/2014-es EU rendelet szabályozza. A környezettudatos tervezés és fenntartható üzemeltetés miatt 2016. január 1-jétől a kétirányú szellőztető berendezésnek rendelkeznie kell hővisszanyerővel, bypass funkcióval, illetve rendelkeznie kell egy több sebességfokozatú vagy frekvenciaváltóval ellátott meghajtó szerkezettel is. Nem vonatkozik a rendelet a kisebb (az elektromos teljesítményfelvétel kevesebb, mint 30 W, illetve a légszállítása kisebb mint 250 m3/h) berendezésekre és egyes ipari hő- és nedvességelvezetésre használt berendezésekre (részletesen ld. a rendelet 1. fejezetében).

A piacon lévő gyártók közül az olasz Galletti cégcsoporthoz tartozó CETRA gyárban készülnek a szellőztető berendezések: légkezelők, rooftopok és hővisszanyerős szellőztetők. A légkezelő gyárban készülnek pl. az RPE sorozatú hővisszanyerős szellőztető berendezések is. A kutatás és fejlesztés, a tervezés és a gyártás teljes mértékben a vállalaton belül folyik, ez garantálja a tapasztalat folyamatos bővülését és jelentős rugalmasságot biztosít a piaci igények változásához. A magas műszaki felszereltség mellett jó ár-érték arány és gyors gyártási határidő jellemzi az RPE sorozatot. A berendezés teljesíti az idevonatkozó ERP műszaki előírásokat.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/9-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!