Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Kovács Zoltán

Levegős hőszivattyúk tervezési nehézségei és megoldások

Kovács Zoltán

okl. épületgépész mérnök, ügyvezető igazgató
iDM Hőszivattyú Kft.

Hőszivattyúk beépített helyiséghőmérséklet szabályozással kis helyen

Általánosan ismert és elfogadott tény, hogy a hőszivattyúk zavartalan és hosszú távú üzemét puffertároló alkalmazásával lehet biztosítani. A hőszivattyúk számára ugyanis szükséges egy minimális rendszertérfogat, egy minimális térfogatáram és nagyon fontos, különösen hűtési üzemben, hogy a készülék kapacitását nagy biztonsággal elvonjuk. Mindhárom feltételnek egymástól függetlenül is teljesülnie kell. Ezen kívül fontos, hogy a kompresszorok ki- és bekapcsolásainak számát a lehetséges minimálisra szorítsuk. Hibás az a rendszer ahol a készülék óránként 3-nál többször kapcsol be és ki.

A puffer nem kizárólag tároló lehet. Lehetnek a ma már széles körben alkalmazott felületfűtési és felülethűtési rendszerek, amelyek épülettömegeket aktiválnak. Ezt a termikusan aktív épülettömeget alkalmazhatjuk a hőszivattyús rendszer puffertárolójaként. A legegyszerűbb esetben nem teszünk termoelektromos szelepállító motorokat az egyes felületfűtési-hűtési körökre. Így a teljes rendszer mindig rendelkezésre áll  pufferelési célra.

Ezt a megoldást azonban ma már ritkán használjuk. Széles körben elterjedtek a zónaszabályozó rendszerek, amelyek segítségével az egyes helyiségek hőmérsékletei állandó értéken tarthatók. Ezekkel magas komfort és energiamegtakarítás érhető el.

Állandósult állapotban azonban előfordulhat ezeknél a változó térfogatáramú rendszereknél, hogy nem teljesül a fent említett három feltétel egyike, vagy akár egyik sem. Ezért az egyébként a hőszivattyútól hidraulikailag elválasztott hőleadó rendszerben jól működő zónaszabályozó rendszereket csak bizonyos kompromisszumokkal szabad hőszivattyúval együtt működtetni.

Garantálható a fent említett három kritérium teljesülése, ha a fenti igényeknek megfelelő számú felületfűtési-hűtési kört szabályozatlanul hagyjuk, azaz nem látjuk el termoelektromos szelepállító motorral.

Az IDM ennél precízebb megoldást kínál. Kifejlesztette saját zónaszabályozóját, amely a helyiségek hőmérsékletének kívánt értéken tartásán túl a fent említett három működési kritérium teljesülését is garantálja. A helyiségenkénti hőmérséklet szabályozás, a térfogatáram és hőmennyiség mérő berendezések 2018 óta minden IDM hőszivattyú széria tartozékai. Ezen elemek alkalmazásával a készülékek egyszerre garantálják a magas komfortot, az energiatakarékos üzemeltetés lehetőségét és a hibamentes üzemet.

Ehhez ráadásul nem kell feltétlenül az IDM saját kombinált helyiséghőmérséklet- és páraérzékelőit használnia. Minden IDM készülék modBUS és KNX kapcsolatokra elő van készítve. A helyiséghőmérséklet és a páraadatok érkezhetnek épületfelügyeleti rendszertől is. A végrehajtó ebben az esetben is az IDM szabályozója, így ebben az esetben is garantált a működési kritériumok teljesülése.

Minden készülékünk távfelügyelettel és adatgyűjtővel van felszerelve. Ezzel garantáljuk ügyfeleink biztonságos komfortját. Az okos szabályozóval megvalósult minden építtető és tervező álma, egy olyan hőszivattyú, amely mindössze 0,45 m2 alapterületet foglal el és megoldja  a tervező minden hidraulikai problémáját. A következő oldalon látható az innovatív IDM iPUMP A készülék és egy végtelenül egyszerű kapcsolása.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/12-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!