Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Parsch Ádám

ZerAx – ventilátorcsere a gyakorlatban

Parsch Ádám

mérnök tanácsadó, okl. épületgépész-mérnök
SCHAKO Kft.

Bevezető

2015. január 1-től a Schako csoport részét képző NOVENCO jelenleg a piacon megtalálható energetikailag leghatékonyabb ZerAx direkthajtású axiálventilátora akár 3000 Pa nyomásemelés mellett a legextrémebb technológiai feladatokra is kiválóan alkalmas. A 80-90% közötti hatásfok mellett akár 1-2 éves megtérülés is elérhető!

A kimagasló hatásfok értékeknek és a széles jelleggörbe tartománynak köszönhetően kiváló alkalmazási területet jelenthet a meglévő ventilátorok energia-megtakarítási célú cseréje. A retrofit alkalmazásnak egy speciális területe a meglévő légkezelőkben üzemelő ékszíjas radiális ventilátorok cseréje.

A következő példában a retrofit alkalmazás tapasztalatit mutatjuk be.

A rendszer ismertetése

A Schako Kft. magyarországi székhelyét és gyártóbázisát 2003-ban adták át. Az épületegyüttes 4000 m2-es gyártóegységből, 235 m2-es demonstrációs épületrészből és egy kétszintes, kb. 650 m2 alapterületű irodaépületből áll.

A teljes épületegyüttes klimatizált, központi szellőztető rendszer üzemel. A szellőztetési igényeket az eltérő funkciók alapján összesen hat légkezelő látja el. A 2003-ban telepített Huber & Ranner légkezelők az akkori kor energetikai követelményei szerint kerültek megtervezésre.

A kétszintes iroda földszinti (AHU.1) és emeleti (AHU.2) szintje azonos alapterülettel és funkcióval rendelkezik. Az egyenként 325 m2 alapterületű szintek klimatizálását egy-egy Huber & Runner gyártmányú, 5 800 m3/h névleges légszállítású légkezelő biztosítja. A légkezelők elvi felépítését az 1. ábra szemlélteti, az AHU.1 légkezelő az 1. képen látható.

Az 5 800 m3/h névleges légszállítás a dolgozói frisslevegő és a komfort hűtési igényeket biztosítja. A frisslevegő igény a földszint és emelet vonatkozásában azonos, az év során állandó, így a légkezelők fix visszakeveréssel üzemelnek. A kaloriferek vízoldali szabályozását visszaszívott levegő hőmérséklet alapján épületfelügyelet végzi. A befúvó és elszívó radiál ventilátorok Danfoss frekvenciaváltók segítségével külső nyomásjel alapján (dpst,ext) vezéreltek. A ventilátorok fordulatszám-vezérlése dpst,ext  = állandó logika szerint történik.

A földszinti és az emeleti légkezelő által kiszolgált terület azonos funkcióval bír (iroda funkció), a szellőztetés mértéke megegyezik. A légkezelők működtetése BMS által idővezérelt módon, állandó légszállítással megoldott.

Mivel az irodai területeket kiszolgáló légkezelők kialakításukban és üzemviteli paraméterek vonatkozásában is megegyeznek, így az egyik légkezelőben végzett ventilátorcserével az elérhető energiamegtakarítás, illetve megtérülési idő vonatkozásában valós összehasonlításra nyílik lehetőségünk.

A meglévő radiál ventilátor befúvó és elszívó oldala a következő oldalon lévő 2. és 3. képen látható.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/12-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!