Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 11. szám

Hozzászólások

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből – Rajzolás és tuskihúzás II. rész

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Chappon Miklós

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből – Rajzolás és tuskihúzás II. rész

Dr. Chappon Miklós

c. egyetemi docens; igazgató
Épületgépészeti Múzeum

Előző cikkünkben a rajzolás eszközei közül elsősorban a tusrajzokhoz használt tárgyakat, eszközöket mutattuk be.

Akkor már leírtam, hogy – bár nem vagyok irigy típus – mégis irigylem a mai fiatalokat, amiért például a napjainkban végzett mérési eredmények kiértékelése utáni görbék megrajzolásához számítógép adja a pontok burkoló görbéjét.

Ez alkalommal nemcsak a rajzoláshoz, hanem már a szerkesztéshez alkalmazott, mostanra muzeálissá vált tárgyakkal foglalkozunk.

Ma már csak a régebb óta fiatalok ismerik például a fejesvonalzót (1. ábra), amelyet a rajztábla szélén végigcsúsztatva tudtuk biztosítani a vonalak párhuzamosságát. Erre a vonalzóra támasztott háromszögvonalzó segítségével pedig merőleges vonalakat tudtunk húzni. A használatos háromszögvonalzók a 45-45-90, illetve 30-60-90 fokosak voltak. Két ilyen háromszögvonalzóval mind a négy most említett szögű vonal könnyedén megrajzolható volt. Az egymásra merőleges két vonal rajzolását mutatja a 2. ábra.

Meg kell emlékeznünk az állítható fejű fejes vonalzóról is. Ez abban az időben valóban profi volt.

Ezidőtájt még nem léteztek számítógépek, illetve programok, amelyek bármilyen görbét, illetve mértani alakzatot meg tudtak volna rajzolni. Az e korban élő „kreatívak” azonban különböző sablonokat (3. ábra) és speciális görbe vonalakat tartalmazó vonalzókat készítettek (4. ábra), amelyek egy része később a kereskedelmi forgalomban is megjelent.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!