Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 11. szám

Hozzászólások

Ventilátorok akusztikai jellemzői – 2. rész: Ventilátorok zajának mérése és zajcsökkentési módszerek

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Katonáné Hargitai Angéla

Ventilátorok akusztikai jellemzői – 2. rész: Ventilátorok zajának mérése és zajcsökkentési módszerek

Katonáné Hargitai Angéla

ügyvezető
Aeroventil Kft.

Cikkünk első részében megismerkedhettünk a ventilátorok által generált zajok főbb okaival, valamint tájékozódhattunk azok főbb paramétereiről. A folytatásban tovább taglaljuk a zajok paramétereit és azok mérését, valamint az alkalmazott zajcsökkentési módszereket.

Az Lw hangteljesítmény szint a ventilátor teljes energiája (a zaj tekintetében); W-ban (10-12), a ventilátor sebességének és működési pontjának (áramlás, nyomás) függvényében, és független a ventilátor telepítésétől és a helyi környezettől.

Az Lw értéket gyakran Lp hangnyomás szintté alakítják az A vagy C skála súlyozásával, és dBA vagy dBC értékként rögzítik. Mivel az Lw szintek függetlenek a telepítéstől vagy a környezeti hatásoktól (lásd a fent említett helyettesítési módszert), a ventilátor gyártója által a dBA vagy dBC formátumban megadott Lp szintek nem korrelálnak a mezőben mért Lp szintekkel, lásd a 2. ábrát. (Az ábrák és a táblázat számozása a cikk 1. része után folyamatos.) 

A tényleges ventilátor Lp szintek meghatározásához a telepítés helyén a végfelhasználónak az Lw szintet dB-ben kell átszámítania súlyozott ventilátor Lp szintre dBA-ban vagy dBC-ben, az A vagy C súlyozott skála hatása, valamint a ventilátor telepítésének jellemzői és a helyi környezet alapján.

Ezek a mérések (dB, dBA és dBC) valamilyen mért érték és a referenciaérték logaritmikus arányai, és a ventilátorok esetében általában az A skálára vannak súlyozva. Az A skála csökkenti az alacsonyabb oktávsáv frekvenciáinak hatásait, hogy jobban ábrázolja az emberi fül válaszát (lásd a 2. ábrát).

A dBA-t gyakran használják az általános zajszint értékelésére egy adott helyen, mivel ez a helymérés magában foglalja az összes helyi zajforrást, de közvetlenül nem lehet használni a tényleges ventilátor-zajszint meghatározásához. A zaj irányultsága a sugárzó zajfelületek számát jelenti, amely meghatározott távolságon befolyásolja a zajforrást. Az AMCA 303 az irányultságokat Q = 1, Q = 2, Q = 4 és Q = 8 sorrendben sorolja fel a következő meghatározásokkal:
• A Q1 irányultságnak gömbös sugárzása van, ahol
   a gömb megadott sugarán belül nincs visszaverő felület.
• A Q2 irányultságnak olyan félgömbös sugárzása van,
   ahol az egyik fényvisszaverő felület a gömb sugarán
   belül van (a ventilátor a padlóra van felszerelve).
• A Q4 irányultságnak egy negyedgömbös sugárzása van,
   ahol két fényvisszaverő felület van a gömb sugarán belül
   (a ventilátor a fal melletti padlóra van felszerelve).
• A Q8 irányultságnak egy nyolcadik gömb-sugárzása van,
   ahol három fényvisszaverő felület van a gömb sugarán
   belül (a ventilátor a szomszédos falak mellett a padlóra
   van felszerelve).

Minden további fényvisszaverő felületnél az iránytényező megduplázódik. A szükséges Lp szint (dBA és dBC) meghatározásakor a zaj irányultsági tényezőn kívül fel kell tüntetni a vezérlő helyzet távolságát és irányát a zajforrástól, például 85 dBA Q2 irányban 5 lábnál és 60 fokon.

A ventilátor Lw értékének pontos konvertálásához Lp-re, a helyes irányítási tényezőt, a távolságot és a vezérlő pozíciót kell használni az Lp becsléséhez használt redukciós tényezők meghatározása érdekében. Figyelembe kell azonban venni, hogy az irányultság, a távolság és a helyzet nem foglal magában más zajforrásokat, például a szomszédos gépeket vagy a környezeti zajt. Ezeket meg kell becsülni és az Lw-nek Lp-re való konvertálása során külön számításokként bele kell foglalni. Az Lw konvertálása Lp-re nem tartozik a cikk hatálya alá, de ezek az eszközök számos forrásból könnyen beszerezhetők, ideértve a ventilátorok és hangtompítók gyártóit is. A következő oldalon látható 2. táblázatban a ventilátor gyártója által szolgáltatott tipikus ventilátor adatok láthatók, amelyek Q = 2 irányúak 5 láb távolságra és nulla fokos helyzetben.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!