Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 11. szám

Hozzászólások

Hőszivattyús fűtés – Galletti EVITECH hőszivattyúval

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Katona Zoltán

Hőszivattyús fűtés – Galletti EVITECH hőszivattyúval

Katona Zoltán

gépészmérnök, mérnök-értékesítő
Columbus Klímaértékesítő Kft.

Miért válasszunk hőszivattyús fűtést?

A világ energiafelhasználásának jelentős részét, 41%-át az épületek energiafogyasztása teszi ki. A Földön tapasztalható átlaghőmérséklet emelkedés miatt Európában is az Európai Uniós szabályoknak megfelelően fokozatosan csökkenteni kell a szén-dioxid kibocsátást. 

Az újépítésű és a jelentős felújítás előtt álló épületekre egyre szigorúbb energetikai követelményszintek vonatkoznak, ezek részletesen a 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletben találhatók meg. Újépítésű és jelentős felújítás előtt álló épületekre jelenleg a költségoptimalizált követelményszint vonatkozik (7/2006-os TNM rendelet, 5-ös mellékelt). 2020. december 31. után viszont a TNM rendelet 6-os mellékletében részletezett közel nulla energiaigényű (KNE) épületek követelményszintje lesz érvényes minden újépítésű épületre, amelyben már fel van tüntetve a felhasznált minimális megújuló energia részaránya.

A rendeletből idézve: „Az épület energiaigényét az összesített energetikai jellemző méretezett értékéhez viszonyítva legalább 25%-os mennyiségben olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított”.

A hőszivattyúk a napenergiát közvetetten használják fel, megújuló energiát használó berendezésnek számítanak, pl. egy levegő-víz hőszivattyú a napenergia által felmelegített környezeti levegő energiatartalmát alakítja át fűtési energiává, a hűtőkör fenntartásához és a kompresszor(ok) üzemeltetéséhez szükséges villamosenergia felhasználásával. Ha pedig a villamosenergia előállítása a napenergia közvetlen hasznosításának egyik lehetséges módjával, pl. napelemek segítségével történik és az épület szerkezeti elemei, egyéb épületgépészeti berendezései és a világítás/üzemeltetés energiafelhasználása is teljesítik a TNM rendelet szerinti követelményeket, akkor az épület, mint rendszer el tudja érni a közel nulla energiaigényű követelményszint elvárásait.

A fűtés az épület energiafelhasználásában jelentős nagyságot képez, ezért érdemes megvizsgálni a rendelkezésre álló megújuló energiájú lehetőségeket. A fűtőberendezések kiváltására már most is, de a jövőben még inkább előtérbe fognak kerülni a hőszivattyús fűtési megoldások. 

Az olasz Galletti cég több, mint 100 éve van jelen az európai gyártók között, és több mint 50 éve foglalkozik fűtő-hűtőberendezések, hőleadók gyártásával. A cég által gyártott hőszivattyúk közül a legkorszerűbb a gőzbefecskendezéses EVI technológiát használó EVITECH kompakt levegő-víz hőszivattyú (1. ábra). Az EVITECH hőszivattyúk reverzibilisek, 60-200 kW névleges fűtőteljesítménnyel és 50-180 kW névleges hűtőteljesítménnyel rendelkeznek, 10-féle méretben gyártják – nagyobb hőszükségletű épületek, ipari létesítmények hőszivattyús fűtésére és hűtésére kínálnak megoldást.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!