Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 11. szám

Hozzászólások

A frekvenciaváltó, mint érzékelő

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Toma Gábor

A frekvenciaváltó, mint érzékelő

Toma Gábor

okl. villamosmérnök, értékesítés támogatási vezető, alkalmazástechnikai mérnök
Danfoss Kft.

A frekvenciaváltókat több, mint fél évszázada használják különféle alkalmazások esetén. A technológiai folyamatok szabályozása mellett az egyik fő előnye az energiafelhasználás csökkentése. Az Ipar 4.0 fejlődésével a frekvenciaváltó az egyszerű végrehajtó szervből továbbfejlődött és az automatizálási rendszer intelligens elemévé vált (1. ábra). Az a lehetőség, hogy a készüléket ne csupán a motor hajtására, hanem okos érzékelőként is használjuk, adja az ötletet, hogy használjuk ki az állapotalapú karbantartásra vonatkozó tulajdonságait is.

Ipar 4.0 a motoros hajtásrendszerek esetén

A 4. ipari forradalom kínálja a lehetőséget, hogy az emberek, a rendszerek és a telepített berendezések intelligens módon történő összekapcsolása révén felhasználjuk a kínálkozó előnyöket. A klasszikus automatizálási piramis átalakul hálózatba kötött, egymással kommunikálni képes alrendszerek hálózatává, amelyben a frekvenciaváltók, a motorok, az érzékelők és a beavatkozó szervek egyaránt csatlakoznak a felhőbe.

 

A frekvenciaváltó, mint érzékelő

A frekvenciaváltóban lévő mikroprocesszor, a buszos kommunikáció, valamint a feszültség- és áramérzékelők új lehetőségeket nyitnak. Ezen felül további érzékelők kapcsolhatók a készülékekhez, szinte minimális költségekkel. Mindezekkel együtt a frekvenciaváltót okos érzékelőként lehet használni. Az elérhető információk alapján lehetővé válik például a rendszer és az energiahatékonyság optimalizálása, vagy akár az állapotalapú karbantartás lehetősége is.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!