Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 11. szám

Hozzászólások

Energiahatékony és komfortos fűtési rendszer COMAP dinamikus radiátorszelep megoldásokkal!

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Egyházi Zoltán

Energiahatékony és komfortos fűtési rendszer COMAP dinamikus radiátorszelep megoldásokkal!

Egyházi Zoltán

okl. gépészmérnök
Flamco - Aalberts Hydronic Flow Control Távhő Üzletág

A hagyományos statikus termosztatikus szelepmegoldásaink mellett egyik legújabb termékünk az AutoSAR dinamikus radiátorszelep. A forradalmian új konstrukció ötvözi a hagyományos termosztatikus radiátorszelepek funkcionalitását és a dinamikus beszabályozó szelepek által megvalósított térfogatáram-határolási funkciót. Ismerjük meg a megoldás előnyös tulajdonságait, illetve vessünk egy pillantást a nem túl távoli jövő fejlesztéseire is!

A nagy kiterjedésű fűtési rendszereknél alapvető a megfelelő vízelosztás. A kialakításra kerülő fűtési megoldásnak biztosítania kell, hogy a fogyasztók mindegyike bármely üzemállapotban a megfelelő optimális térfogatárammal üzemelhessen. Erre a célra szolgálnak a különböző statikus és dinamikus strangszabályozó megoldások. A dinamikus radiátorszelepek abban az esetben alkalmazandók, ha a hagyományos strangszabályozó megoldásokat nem lehet vagy nem célszerű beépíteni. Az 1. ábrán egy radiátoros fűtési rendszert láthatunk. A radiátorok szabályozását AutoSAR típusú dinamikus radiátorszelepekkel oldottuk meg. A dinamikus radiátorszelepek felszerelése szükségtelenné teszi további strangszabályozó szerelvények beépítését.

 

A szeleptest kialakítása

A 2. ábra egy termosztatikus szelep metszetét mutatja. A számozások jelentése:
   1 – Fedél
   2 – Rozsdamentes szelepszár
   3 – Szelepbetét
   4 – Rugó, 4 kg
   5 – Sárgaréz belsőrész
   6 – Sárgaréz szeleptest
   7 – Hollandis csatlakozó idom
   8 – EPDM „O”-gyűrűk
   9 – EPDM elasztomer szeleptányér
 10 – Szeleptányér
 11 – Térfogatáram korlátozó mechanizmus

A „11”-es számmal jelzett nyomáskülönbség szabályozó mechanizmus biztosítja a szelepen átáramló állandó vízmennyiséget, függetlenül attól, hogy a szelep előtt, illetve után abszolút értékben milyen nyomás uralkodik. A szelep felső részére, az „1”-es számmal jelzett kupak helyére szerelhető a termosztatikus fej, ami a helyiséghőmérséklet szabályozását végzi.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!