Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 11. szám

Hozzászólások

A hő- és füstelvezetés korai évei és a Colt Csoport

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Colt Hungária Kft.

A hő- és füstelvezetés korai évei és a Colt Csoport

Colt Hungária Kft.


Mi kell ahhoz, hogy egy vállalat közel 90 éven keresztül fent maradjon és növekedjen? Hogyan jut el egy angliai cég odáig, hogy jelenleg már több mint 75 országban képviselteti magát, köztük Magyarországon is? És hogy jön ide a hő- és füstelvezetés?

A cégcsoport 1931-es alapítása óta rengeteg fejlődésen ment keresztül. Sok cég törekszik arra, hogy alkalmazkodjon a piaci kihívásokhoz, a gazdasági helyzethez, a vevői igényekhez. Ezek mind fontos és nélkülözhetetlen dolgok. Azonban van egy ennél sokkal fontosabb dolog. Ez pedig a kutatás és fejlesztés.

A fejlesztési irányokat néha a kényszer szüli. A II. világháború olyan szellőztetési megoldásokat követelt, amik nem engedik ki a fényt a gyárakból és a hadihajókból, de a frisslevegőt biztosítják. Így a bombázók számára éjszaka nem látható a gyár. 

Így született meg a „Blackout” zsalus szellőző, ami a későbbi nagy teljesítményű Colt Labyrinth és Aerox időjárásfüggetlen szellőztetők őse.

Az 1930-as – 40-es években a hő- és füstelvezetés nem volt egy szabályozott terület. Nem is volt elvárás gyártócsarnokok építésénél. Ezért először a lakossági kémények hatékonyságának növelésével szerzett tapasztalatot a cég a füstgázok elvezetésének területén.

A nehézipar előretörésével egyre több egyterű, nagy belmagasságú gyártócsarnok épült Angliában. Ez új problémákra világított rá. A gyártás során keletkező hő elvezetését meg kellett oldani, hogy a munkakörülmények elviselhetőbbek legyenek, ehhez pedig a szellőztetés hatékonyságát kellett megnövelni. Ehhez új megközelítésre volt szükség. A Colt Csoport elsők között alkalmazta a nagyszilárdságú alumíniumot a tetőszellőztetők építéséhez a korábban alkalmazott nehéz acélszerkezetek helyett. A könnyű alumínium szerkezetek nem igényeltek erős statikai alátámasztást, és a telepítésük is könnyebb.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!