Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 11. szám

Hozzászólások

Társasházak turbós gyűjtőkéményeinek átalakítása vegyes (turbós és kondenzációs) üzemmódra, Krea K2+ béléscső rendszerrel

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Magyar Kéménygyártó Kft.

Társasházak turbós gyűjtőkéményeinek átalakítása vegyes (turbós és kondenzációs) üzemmódra, Krea K2+ béléscső rendszerrel

Magyar Kéménygyártó Kft.


Sok gondot okoz az utóbbi időkben a társasházi lakástulajdonosoknak az esedékessé váló gázkazán csere. A gondok forrása az a jogszabályváltozás, amely 2018 őszétől gyakorlatilag csak a kondenzációs gázkazánok üzembe helyezését engedélyezi a lakásokban.

Az utóbbi 20-30 évben épült társasházak fűtése, melegvíz ellátása általában zárt égésterű, nem kondenzációs, úgynevezett turbós kazánokkal valósult meg. Az égéstermék-elvezetést olyan gyűjtőkéményekkel oldották meg, amelyek nem alkalmasak a kondenzációs kazánok füstgáz elvezetésére, nem bírják a túlnyomást és a nagy mennyiségű kondenzvizet. A kéményhez hasonlóan a turbós készülékek sem védettek túlnyomás és kondenzvíz ellen, ezért üzemzavart okozna, ha a kondenzációs kazán túlnyomása és kondenzvize bejutna az éppen nem üzemelő turbós készülékekbe.

Ezeknek a problémáknak a megoldására dolgozta ki a Magyar Kéménygyártó Kft. a Krea K2+ béléscső rendszert, amely beépítve a meglévő kéménybe, lehetővé teszi, hogy a kéményen tovább üzemelhessenek a turbós készülékek, de bármelyik készülék bármikor lecserélhető legyen kondenzációs kazánra.

A megoldás lényege a túlnyomást és kondenzvizet jól bíró saválló béléscső, valamint a készülékek bekötésére szolgáló, speciális idomokba beépített csappantyú. A csappantyú feladata annak megakadályozása, hogy az éppen nem működő készülékekbe a kéményből bejusson a túlnyomás, vagy a kondenzvíz.

A kivitelezés egyszerű, általában egy nap alatt elvégezhető, a lakásokban minimális bontási munkával jár.

Valóban működőképes ez a rendszer, hogy látja ezt az épületgépész tervező? (Keszthelyi István)

A tervező számára a legfontosabb, hogy garantálni tudja a biztonságot, hogy olyan dolgot tervezhessen, amivel 100%-ban jól oldható meg egy adott probléma. A vegyes (turbós + kondenzációs) üzem elvi működőképessége önmagában sohasem okozott problémát, hiszen a mai méretezési módszerekkel ezek tökéletesen számíthatók, de korábban hiányzott a piacról egy ilyen átgondolt rendszer, egy garantálható technológia, ami csekély bontással, gyors beavatkozással, a maradó készülékek rendszerének átalakítása nélkül, a kondenzáció biztos kezelésével technikailag is megoldást kínált volna. A technológia országosan több mintarendszerrel és azok részletes méréseivel mára egyértelműen bizonyított.

 

A kivitelezés valóban olyan gyors és egyszerű, hogy látják ezt a próbamunkákat végző kivitelezők? (Hankóczy György, Thege Bau Kft. és Somogyvári András, Diametrus Kft.)

Több mint egy évtizede foglalkozunk gyűjtőkémények felújításával és a kapcsolódó gázkészülék cseréjével, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kerámiabetétes turbó gyűjtőkémények problémájára a KREA 2+ rendszer az ideális megoldást nyújtja! Nem mellékes, hogy rendkívül gyorsan, tisztán végezhető el, az átgondolt technológiának köszönhetően.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!