Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 11. szám

Hozzászólások

Hűtőkamra fogyasztásának kísérleti vizsgálata PID szabályozású DC inverteres hűtőaggregátok alkalmazásával

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Kassai Miklós Ph.D. - Simon Richárd

Hűtőkamra fogyasztásának kísérleti vizsgálata PID szabályozású DC inverteres hűtőaggregátok alkalmazásával

Dr. Kassai Miklós Ph.D.

egyetemi docens
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Simon Richárd

végzett MSc hallgató

1. Bevezetés

Az energetikai összehasonlító mérést az indokolja, hogy hazánkban egyre elterjedtebbek a kisebb vállalkozások, őstermelők által üzemeltetett hűtőkamrák, amelyek elsősorban valamilyen élelmiszeripari: húsipari vagy gyümölcs/zöldség tárolási feladatot látnak el. Támogatással ezeknek a kisvállalkozásoknak is lehetősége nyílik korszerűen üzemeltethető, alacsony fogyasztású, jó minőségű hűtőkamrák hűtéstechnikai rendszerének beszerzésére. Ez nemcsak energia megtakarítást, hanem a megfelelő technológiájú szabályozással a kamra stabilabb léghőmérsékletének biztosítását, ezzel együtt pedig a hűtőkamrában tárolt áru stabilabb állagvédelmét is eredményezheti [1] - [9].

Ebben a kutatásban a kereskedelmi szektorban használt DC inverteres hűtő aggregát energiafogyasztásának optimalizálására került sor, beleértve a fordulatszám szabályozású kompresszort, az elektronikus expanziós szelepet és a PID szabályozót tartalmazó rendszert. A célok elérése érdekében egy kísérleti mérőállás épült egy hazai piacvezető hűtéstechnikai rendszereket forgalmazó cég bemutatótermében.

A mérőrendszer fő része a hűtőkamra, amely belül két azonos elpárologtatót tartalmaz, az egyiket a DC inverteres aggregáttal üzemeltetik, a másik pedig a hazai piacon nagyon széles körben elterjedt, hagyományos hűtőberendezéssel van felszerelve, amelyet egy hagyományos dugattyús kompresszor, mechanikus expanziós szelep és On-Off (kétállású) szabályozó működtet. A gyártó által szolgáltatott hiányos adatok miatt a DC hűtőberendezés PID szabályozóját optimalizálni kellett a megfelelő arányos, integráló és differenciáló paraméterértékek beállításával az energetikai működés érdekében.

A kutatási munka újszerűsége a PID szabályozó megfelelő beállítása a tervezett hűtési körülményekre és annak hatása a DC hűtőgép energiafogyasztására. Még ha a hűtőberendezés méretezése megfelelő is az adott feladathoz és a hűtési teljesítménye megfelel a hűtési igénynek, egy behangolatlan PID szabályozó nagyobb energiafogyasztást eredményez, mint a hagyományos hűtőberendezés On-Off vezérlésénél.

A kutatómunkában asszisztált Simon Richárd MSc hallgató, munkájából egy kiváló minősítésű TDK dolgozat és diplomamunka született [10].

2. A kísérleti mérőállás bemutatása

A kísérleti méréseket a Kassai-Klíma Kft., Hűtő- és Klímatechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. bemutatótermében, a céghez tartozó személyzet felügyelete mellett, annak eszközeivel és támogatásával végeztem. A bemutatóterem címe: 1173 Budapest, Pesti út 256. 

A hűtőkamra az épület közepén helyezkedik el, ami abból a szempontból jelentős, hogy az épületben egy hatékonyan és precízen működő hőszivattyús mennyezetfűtési/hűtési rendszer tartja a léghőmérsékletet állandó értéken egész évben. Ennek következtében a kamra teljes környezetében 23 °C van, amelyből majd a kamra hővesztesége számítható.

A kamrát határoló fal túloldalán a műhely található, ahol szintén 23 °C-os levegőhőmérséklet jellemző. A kamrát a Gabler- Mirelta Hungária Kft. készítette. A kamra falszerkezetének tulajdonságait az 1. táblázat foglalja össze.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!