Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 7-8. szám

Július-augusztusi összevont számunk kiemelt témájául az egészséges vízellátást, a korszerű vízellátó rendszerek kialakítását választottuk. Első cikkünk egy olyan eredményt mutat be, amely a PTE MIK hallgatóinak kreativitását dicséri. A különböző szakos hallgatók együttműködésének eredménye egy mediterrán permetkapu, amely Pécs közterén ad felfrissülést a meleg nyári napokon.

Az üdítő beszámoló után egymást követik azok a cikkek, amelyek az egészséges vízellátást veszélyeztető baktériumok elleni védekezésről szólnak. Megismerhetjük a Legionella által okozott fertőzés kockázatának értékelését, a kockázatot jelentő tényezőket és a különböző területeken végzett laboratóriumi vizsgálatok eredményeit. A következő cikkben egy olyan kiadványt mutatunk be, amely gyakorlati tanácsokat ad a higiénikus vízellátás megvalósításához. Az egészséges ivóvizet a fogyasztónál lévő csapolóig kell biztosítani, ehhez pedig a házi elosztó rendszert úgy kell kialakítani, hogy ott sem következzék be a vízminőség romlása. A cikkben az MSZ EN 806 jelzetű szabvány alapján olvashatók a tervezés szempontjai. A Legionellák és egyéb baktériumok ellen alkalmazható fertőtlenítő szerről, a klórdioxidról olvashatnak a következő cikkben. Ez az anyag több előnnyel bír, mint más fertőtlenítő anyagok és gyakorlati példák igazolják hatásosságát.

A Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem kutatója és szerzőtársai bemutatják azokat a vizsgálatokat, amelyeket a BME Stokes Laboratóriumában végeztek el, és amelyek célja a vákuumos, telt szelvényű tető víztelenítő rendszer méretezésének mérésekkel való alátámasztása. Emellett a vízellátás témájában bemutatunk korszerű golyóscsapokat és épített zuhany lefolyót.

A lapszám második részében ismét az felhasznált energia kapja a fő hangsúlyt. Szerzőink bemutatják a hőteljesítmény átviteli tényezőt, ami lehetővé teszi egy összetett rendszer változó üzemmódjainak a számítását. Segítségével egyszerűen meghatározható az előírt szobahőmérséklet fenntartásához szükséges primer előremenő vízhőmérséklet és módot ad az optimális rendszer munkapont meghatározására.

Következő cikkünk szerzői összefoglalják a közel nulla nettó energiaigényű épületek jogszabályi környezetét, az európai irányelvtől a hazai rendeletekig, azok néhány fontos megállapításáig. Szó esik azokról a mintaprojektekről, amelyek szemléltetni fogják az energiahatékonysági intézkedések megvalósítását.

Egy hallgatói munka kapcsán a szerző különböző fűtési rendszerek energetikai összehasonlításának az eredményeit mutatja be. A kondenzációs gázkazánnal, hőszivattyúval és elektromos kazánnak tervezett rendszerekre részletes költség-összeállítást ad közre.

Ezt követően egy olyan hűtőközeget mutatunk be, amelynek a légkörre gyakorolt hatása lényegesen kisebb. A szerző bemutatja annak a gyakorlati próbának az eredményeit, amelynek során a korábbi R404A hűtőközegről az R407H közegre álltak át és egyszerűen, különösebb átalakítások nélkül alkalmazni tudták a sokkal kedvezőbb hűtőközeget.

Az energiahatékonyság a szellőztető rendszerek szabályozásával jelentősen növelhető. A tömör épületek esetében nagy hangsúlyt kapnak azok az automatikus rendszerek, amelyek alkalmazkodnak a folyamatosan változó légcsere igényekhez.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásaira alapozva következő cikkünk szerzői bemutatják azokat a szerkezeteket, komponenseket, amelyekkel a légtechnikai rendszereket fel kell szerelni a tűz elleni védelem érdekében. Kitérnek a szerkezetek teljesítmény-nyilatkozatának a tartalmára és a beépítéssel kapcsolatos gyártói utasításokra is.

Olvashatnak a lapban a cseppfolyós földgáz jövőjéről, a tanulságos életpályákat bemutató sorozatunkban pedig Tuczai Attila pályájáról és az alkotó munka szeretetéről. Felhívjuk a figyelmet a szeptember végén sorra kerülő Épületgépész Tervezői Konferenciára és közreadjuk a konferencia programját, valamint a IV. Soós Ernő Tudományos Konferenciára és a 49. Gázkonferenciára.