Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 7-8. szám

Hozzászólások

Vegyük komolyan a Legionellát!

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Szunyogh Gábor - Andrásy Zsolt

Vegyük komolyan a Legionellát!

Szunyogh Gábor


Wessling Hungary Kft.

Andrásy Zsolt

ügyvezető
CILLIT Hungária Kft.

A vizes rendszerekben előforduló baktérium súlyos egészségügyi kockázatot és komoly bírságot is jelent az érintett cégeknek, vállalkozásoknak. Az egyértelmű törvényi szabályozás ellenére sajnos sok esetben a mai napig nem veszik elég komolyan ennek a területnek az ellenőrzését. A közelmúltban elvégzett több ezer hazai vizsgálat alapján azonban bizonyos területeken jelentős kockázatot jelent a Legionella előfordulása. Az alábbi összeállításból kiderül, mi is pontosan a légiós kór, mely területek lehetnek érintettek, milyen eredmények születtek a mérések során 2016-ban, és mire érdemes különösen odafigyelni.

Mi is az a Legionella?

Azt gondoljuk, hogy a Legionella baktérium első felbukkanásával kapcsolatban a veterán légiósok történetét már minden kedves olvasónk olvasta. A lényeg, hogy ettől az időponttól, 1976-tól tartják nyilván ezt a komoly betegséget.

A Legionella fertőzésbe hazánkban is többen belehaltak már (nemrég egy idős házaspár férfi tagja egy wellness-hotelben tett látogatás után két héttel hunyt el), de a kór Európa más országaiban is gyakran megjelenik (a portugáliai Vila Franca de Xirá-ban 375-en betegedtek meg, és tizenketten meg is haltak. A járvány valószínűleg egy műtrágyaüzem hűtőtornyaiból indult).

Amint az a fenti néhány példából is kitűnik, a Legionella időről-időre felüti a fejét, legyen szó szállodáról, fürdőről vagy ipari üzemről. Az általa okozott betegségek a mai napig rendkívül súlyos következményekkel járhatnak. Itt az ideje tehát, hogy közelebbről is megismerkedjünk ezzel az alattomos, a vízcsapjainkban és zuhanyrózsáinkban, a légkondicionáló berendezéseinkben rejtőző veszedelemmel.

A Legionella egy olyan mesterséges és természetes környezetben egyaránt előforduló baktérium, amelyik a langyos, meleg vízben hamar elszaporodik. Amennyiben a vízzel érintkezünk, a Legionella semmilyen tünetet nem okoz, ám ha a szervezetbe a víz párájával, belégzés útján kerül, annak súlyos következményei lehetnek.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/7-8-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!