Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 7-8. szám

Hozzászólások

A szellőzés helyiségenkénti egyedi szabályozása az optimális komfortért és az energiahatékonyságért

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Király Tamás

A szellőzés helyiségenkénti egyedi szabályozása az optimális komfortért és az energiahatékonyságért

Király Tamás

okl. gépészmérnök, cégvezető
Aereco Légtechnika Kft.

A manapság már alkalmazott építési anyagok és beépítésre kerülő nyílászárók – az energetikai előírásoknak megfelelően – alacsony hőátbocsátási értékkel rendelkeznek és fokozottan légzáróak. A külső ajtó és ablak beépítések és cserék előnyei többek között a jobb légtömörség, így alacsonyabb szellőzési hőveszteség, a jobb akusztikai komfort illetve a jobb hőkomfort az üveg melegebb belső felületének köszönhetően.

Az épületszerkezeti elemek új dimenziója egyben megváltoztatta a belső komfortjellemzőket is, amelynek eredményeképpen magasabb belső léghőmérséklet és páratartalom alakul ki azonos fűtési energiafelhasználás mellett. Ebből adódóan természetesen a felhasznált fűtési energiát csökkenteni illetve szabályozni kell annak érdekében, hogy a beállított belső léghőmérsékletet a kívánt értéken tartsuk.

A páratartalom illetve egyéb kedvezőtlen szennyezőanyag jellemzők mérése és szabályozása még mindig nem teljesen egyértelmű a lakótereinkben, pedig ezekkel is nagymértékben befolyásolható a komfortérzetünk.

Az ablakcserék és a szigetelés hátrányos velejárója, hogy a nagy légtömörség az épületekben a légcsere túlzott mértékű lecsökkenéséhez vezet. Az alacsony légcsere a komfortterekben a pára, a szén-dioxid és egyéb szennyező anyagok feldúsulását hozza magával. Az optimálisnál nagyobb – 40 – 55% – rela tív páratartalom miatt a viszonylag hideg belső felületeken penész alakulhat ki, ami károsodást okozhat az épületszerkezetben, és amely kimondottan ártalmas, káros az egészségre. 

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/7-8-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!