Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 9. szám

Szeptemberi számunkkal az Épületgépész Tervezői Konferenciára készülünk, amelyre szeptember 29-én kerül sor a Lurdy Konferencia és Rendezvényközpontban. Ezért választottuk első cikkünk témájául az Épület Információs Modellezési eljárást (BIM). A fizikai, gazdasági és üzemi paraméterekkel feltöltött 3 dimenziós épületmodell az információk új szintjét tárja fel. A BIM legfontosabb jellemzője, hogy lehetőséget ad a közös munkára, a szakágak együttdolgozására, a gyártók, a kivitelezők és az üzemeltetők bekapcsolódására a projektbe, a tervek ellenőrzésére, a hibák gyors kijavítására.

Napjainkban nagyon előtérbe került az épületek energetikai jellemzőinek a javítása, a meglévő épületszerkezetek felújítása, az optimális megoldás megtalálása. Ehhez segít hozzá a számítógépes modellezés. Szerzőnk egy olyan optimalizáló eljárást mutat be, amelyet a szakmában már jól ismert programcsomag részeként használhat a tervező. Az eljárás segítségével mód van a felújítási alternatívák gyors elemzésére és ezek közül a legkedvezőbb változat kiválasztására.

Következő cikkeink is az épületek energetikai számításaihoz kapcsolódnak. Mindig fontos kérdés az épület energiafogyasztásának meghatározása. Harmadik cikkünk szerzői egy irodaház példáján mutatják be az energiaigények számítását és a különböző energiaellátó rendszerek üzemeltetési költségeinek meghatározását.

A REHVA Journal-ból átvett cikkünk szerzői az „okos épület” jelzőszám kérdését járják körül. Egyre nagyobb szerepet kapnak az épületirányítási/felügyeleti megoldások, amelyekkel az épület energiaellátása egyensúlyba hozható és energia takarítható meg. Ez az alapja annak, hogy európai szinten felmerült egy „okos épület” jelzőszám kidolgozása. A szerzők a felmerülő feladatokat és kérdéseket elemzik és összegzik.

Napjaink építkezéssel kapcsolatos gazdasági és komfort kihívásai összetettek és hatékony, fenntartható megoldásokat, felelősségteljes tervezést és kivitelezést követelnek Szerzőnk sorra veszi azokat a kihívásokat, amelyekkel az építési folyamat egyes szereplőinek szembe kell nézniük.

Lektorált cikkeink szerzői az dinamikus paraméterek szerepét vizsgálják az energiaigény számítása során, valamint a hőfokhíd és a fűtési idény hosszával kapcsolatban korábban megkezdett vizsgálatok eredményeinek bemutatását folytatják. Mindkét cikkben szó van az épültek energetikai értékelésére vonatkozó TNM rendelet egyes részeiről, a rendelet anyagának kritikájáról és javítási lehetőségeiről.

Bemutatjuk a Magyar Termék Nagydíjat nyert többleveles füstgázvezérlő csappantyút, a Galetti új, hatékony folyadékhűtő és hőszivattyú sorozatot és felhívjuk a figyelmet energiahatékony nagykonyhai szellőztető berendezésekre, rendszerekre, valamint a Therma V energiatakarékos levegő-víz hőszivattyús rendszerre.

Szigetelni hitelből is megéri – mondják szerzőink. Olyan kölcsönlehetőségre hívják fel a figyelmet, amelynél előtakarékosság után az igénylő a megtakarítási idő elteltével már a rezsiben elért megtakarításból törleszti a hitelt.

Bemutatjuk a piac régi-új szereplőjét és jellemző termékeit, a Multibox termosztátos rendszert és az új ESTIA hőszivattyút, amelyeknél a már kipróbált és bevált technológiát kényelmes és sokoldalú vezérléssel egészítették ki.

Ebben a számban is közreadjuk az Épületgépész Tervezői Konferencia programját, és felhívjuk a figyelmet a Gábor Dénes-díj kiírására, a 49. Gázkonferenciára, valamint a hőkomfort témájában a Zuglói Egészségügyi Szolgálat által megszervezett angol nyelvű konferenciára.