Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 9. szám

Hozzászólások

Lendületben a lakásépítés – a megvalósítás kihívásai

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Szebellédi Tamás

Lendületben a lakásépítés – a megvalósítás kihívásai

Szebellédi Tamás

üzletágvezető
REHAU Épületgépészeti üzletág

Az épületeknek energiahatékonyabbá, az élettereknek és a munkakörnyezeteknek rugalmasabbá és egyedibbé kell válniuk. A jelenkori építés gazdasági és komfort kihívásai összetettek és hatékony, fenntartható megoldásokat, valamint felelősségteljes tervezést és kivitelezést követelnek. 

A jövőt megálmodó kutatók, építészek, várostervezők, beruházók vagy energiaszakértők mindenütt már ma a jövő városainak, élettereinek megtervezésén dolgoznak. Az urbanizációs trendek hatásának megfelelően a „smart city”, az okos város a cél, vagyis a fenntartható fejlődés, a hatékony és gazdaságos üzemelés, valamint a jó életminőség egysége.

Vizsgáljuk meg, hogy hazai vonatkozásban milyen kihívásokat rejt a fenti célkitűzések megvalósítása? Mi is az aktuális kiindulási helyzet? Ha objektíven nézzük és támaszkodunk a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) aktuális adataira, akkor a cikk írásakor már megjelent KSH 2017 I. félévére vonatkozó számsorai közel másfélszer több új lakásról tájékoztatnak. 5004 lakás épült fel az első félévben, ez 46%-kal több mint 2016-ban volt. Tovább bővült az építési engedélyek és az egyszerű bejelentések száma is, összesen 19 823 darab, ami 40%-kal több az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Mindezekből könnyen levonható, hogy az ösztönző elemek hatására az elkezdődött lakásépítési hullám a piacon továbbra is rendületlenül tart.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/9-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!